Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči
|
03.01.2013, 11:51 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 04.01.2013 12:06 AM od Radek Krušina.)
Příspěvek: #11
|
|||
|
|||
RE: Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči
(03.01.2013 02:36 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Já jsem ale rozhodně poslední, který by popíral cestu selekce. Jen v současné době je nejjednodušší cesta spojit jistou odolnost včel (tedy výsledky dosavadní selekce) s provozní metodou. Toť vše a v ŠPV toto cestou někteří již jdou. Osobně odstupuji i od KM a organických kyselin. Horší výsledky prozatím nemám a nikoho navíc neohrožuji, za což děkuji i kolegům z mladoboleslavské ZO, kde mám tu čest být předsedou. Bylo by možné alespoň nastínit, jaké postupy místo běžných jedů a kyselin máte na mysli? Zatím to v ČR zřejmě bez jedů nebo nějakého způsobu odstraňování roztočů (vyřezávání plodu, přemetání na mezistěny) nejde. I když jsou mezi včelstvy rozdíly, po nějaké době je třeba u každého včelstva zřejmě zasáhnout, abychom o ně nepřišli. ![]() (03.01.2013 04:03 PM)schützmeister napsal(a): Pokud se vrátím k prvotní otázce : jak vést včely bez roztočů dnes, zdá se tedy, že šlechtění / já tím tedy myslím umělé křížení / není ten správný směr. Z mého pohledu, když jsem zakládal téma, jsem prvotní otázku myslel trochu jinak - jak vést včelstva, abychom poznali jejich vlastnosti, které by mohly postupně vést k větší odolnosti. Zkusme ty postupy tu vydiskutovat, probrat klidně ze všech stran, s jejich klady i zápory, aby se nad nimi mohl každý zamyslet, a vybrat si, zda tak nepůjde dál sám u svých včel. Nebylo to myšleno jak vést včelstva bez roztočů - naopak mi vychází, že roztoče při tomto cíli ve včelstvech nutně potřebujeme. Myslím, že dosavadní vědomosti o varroáze dokonce ani nemohou vést k domněnce, že bychom se ještě někdy dočkali včelaření bez roztočů - prostě se musímu začít učit včelařit v nimi. Pro mě se zdá právě myšlenka hnutí - šance pro včely, tady nosná v tom smyslu: vytvořmě podmínky, aby v přírodě mohla divoce žít včelstva, kterým bychom nekazili odolnost našimi neodolnými chovy. A naopak učme se vést svoje včelstva tak, aby do budoucna mohla být dostatečně odolná, abychom se nemuseli bát divoce žijících včelstev (jen chci podotknout že se v tomto tématu bavíme o varroáze a ne třeba o moru včelího plodu). Jaké postupy k tomu mohou vést? |
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)