Zkušenosti s volnou stavbou
|
26.03.2014, 09:41 PM
Příspěvek: #167
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
Zdravím, zatím jsem zde jako " pozorovatel ", ale rád bych se už taky začal ptát. Tento rok začínám se třemi oddělky (2/3 Langstroth). Jsem rozhodnut pro volnou stavbu a pro medobraní bez medometu. Je mi velmi sympatické včelaření v košnicích a postupně bych se k tomuto způsobu chtěl dopracovat. Četl jsem samozřejmě příslušné téma, ale myslím že dotaz spíše položím tady. Zajímá mě každoroční obměna díla. Včelám odeberu část medu a zbytek bych jim chtěl nechal jako zásoby. Znamená to tedy, že dílo vyříznu celé a včely vlastně připravím " finským " způsobem a dokrmím jejich vlastními zásobami, nebo vyříznu jen část pro sebe a zbytek nechám v úlu a obměním tuto část až příští rok? V případě prvního případu: stihnou si včely postavit nové dílo? V košnicích se to právě takto dělá a jde tedy o jedno medobraní ? Nebo je vhodnější druhý způsob? Začátek svého včelaření samozřejmě nechám v nástavkovém 2/3. Časem bych si chtěl vyrobit něco jako košnici, ale dřevěnou a pokusit se jít tímto směrem. Vím, že to asi bude několikrát probírané téma, ale zatím v tom mám krapet zamotanou hlavu. Děkuji za případné nakopnutí začátečníka...
|
|||
Hlasování: tondabh (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)