Hlasování: Využíváte tabulku vývoje včelstva v závislosti na venkovní teplotě?
Ano, využívám!
Ne, nevyužívám!
Uvažuji, že ji budu využívat.
[Ukázat výsledky]

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách
03.02.2014, 07:59 PM
Příspěvek: #50
RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách
Musím zmeniť môj predchádzajúci názor z 28.1., mýlil som sa.

Ja som si myslel, že moje včelstvá ešte neplodujú. Dlaň na povale úľa nič neregistruje. Povala ešte nie je teplá. Nazrážaná voda v letáči nie je. Možno sa nezráža preto, že je teplo. Ale na podložkách som mláčky s vodou našiel.
V piatok, 31.1.,som kontroloval spotrebu zásob včelstvom v úli Warre na váhe. Od 1.10.2013 do 31.1.2014 včely spotrebovali 3,7 kg zásob. V priemere je to 925 g na mesiac. Keď to porovnám s predchádzajúcou zimou, tak od 1.11.2012 do 31.1.2013 včelstvo na váhe spotrebovalo len 1,7 kg zásob, čo bolo v priemere 567 g na mesiac. Váhu som kontroloval aj cez vianočné sviatky a vidím, že tohtoročná teplá zima sa na zvýšenej spotrebe zásob výrazne podieľa. Počas teplého januára včelstvo spotrebovalo až 1500 g zásob na mesiac, ale do silvestra len 733 g na mesiac, čo je o polovicu menej ako v januári. Je teda celkom možné, že včelstvo v januári už niečo preplodovalo.
Ale 25. a 26.1 bol u nás celodenný mráz -10°C, poprašok snehu asi 5 cm, včielky hučali, bolo ich počuť aj 2 m od úľov a to by mohlo tiež znamenať plodovanie včelstiev.
Takže nie iba nazrážaná voda v letáči je znamením plodovania včelstiev, ale aj spotreba zásob alebo zvuk vydávaný včelstvom. Dnes bol krásny a plnohodnotný prelet včielok.
Hlasování: Miroslav Macek (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách - Milan Bencúr † - 03.02.2014 07:59 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)