Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chutné vegetariánske recepty
06.01.2014, 02:49 PM
Příspěvek: #8
RE: Chutné vegetariánske recepty
(06.01.2014 11:48 AM)Crha Karel napsal(a):  Každopádně nyní potřebuji se naučit vařit více variací bezmasých jíde (preferuji především nenáročnost přípravy, vařit mne moc nebavíWink), takže budu-li moci někdy na jaře u tebe chvíli pobýt a získat praktické zkušenosti, potěší mne to.
Na závěr bych měl dvě věci, za prvé otázku, proč ostrakizuješ vejce, alespoň tak jsem to z našeho rozhovoru v autě pochopil, a pak prosba.

Netěší mne, když vegetariáni v rétorice používají ve vztahu k mrtvému masu zvířete (chtějí-li podpořit svůj styl života) termíny typu: hnijící zdechlina, mršina apod. Je to pejorativní a trochu unfer a projev nelásky k masožravcům, protože zdroje vegetariánské stravy po svém vykořenění také přirozeně hnijí. Náboženské filosofické a etické důvody, které jsi jmenoval přirozeně v naší mysli pozvedají ostatní živočichy lidské úrovni a já velmi pochybuji, že by nějaký vegetarián vnímal svého blízkého, zabitého při nehodě či umřelého po nemoci jako hnijící zdechlinu!

Haribol Kájo, začnu tedy blížícím se jarem, kdy Tě samozřejmě rádi přivítáme do kurzu vaření, neboť ze srdce rádi šíříme poselství nenásilí a rádi Tě naučíme velice jednoduché, rychlé a chutné pochoutky.

Dále se ptáš proč jsem ze svého jídelníčku vyloučil vejce, tak věz že je to ze zdravotních důvodů jelikož vejce obsahují vysoký podíl cholesterolu (zvláště ve žloutku). Cholesterol je jemná vosková substance, která se ukládá v játrech a cévách. Způsobuje rozrušování a tvrdnutí jejich stěn (pokud se staneš dobrým pozorovatelem, tak zjistíš že lidé kteří požívají nadměrně masa a vejce jsou cholerické povahy, což je způsobeno nedostatečnou funkcí právě jater).

Samozřejmě cholesterol je pro organizmus důležitou látkou, neboť tvoří buněčné membrány, je součástí některých hormonů a je nezbytný i k dalším funkcím. Tělo si ale cholesterol vyrábí samo a to v dostatečném množství (například játra ho produkují v množství zhruba 1g denně.) Navíc jej obsahují mléčné produkty. V dnešní době lidé trpí hlavně zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, než jeho nedostatkem, což vede k častým kardiovaskulárním onemocněním.

Co se týče vaječného bílku, ani žluč, ani slinivka nejsou uzpůsobeny k jeho trávení. Proto 1/5 až 1/3 bílku projde trávicím traktem, aniž by byla strávena. Kuřata trpí mnoha nemocemi. Mohou být nositeli např. tuberkulózy. A pokud nákazu přežijí, snáší dále infikovaná vajíčka. Vejce mohou také přenášet kuřecí leukémii, jiné ptačí choroby a bakterie z různých průjmových onemocnění. Vejce jsou navíc svou povahou kyselá a obsahují přebytek kyseliny fosforové.

Dále zde vidím zcela neodůvodněnou výtku z názvosloví, kde dle mého názoru jenž podpořím i důkazem, mi podsouváš nějakou nelásku k jedlíkům masa a proto bych Tě chtěl srdečně poprosit, aby jsi příště lépe zvážil co píšeš, neboť to zde na fóru čtou desítky lidí a bude to zde i historicky zaznamenáno po celou dobu trvání tohoto diskuzního fóra.

Pokud se Ti nelíbí a zdá se Ti hanlivý název mršina či zdechlina, tak věz že je to vžitý a odborný název pro mrtvé zvířecí tělo a ne žádné mé hanlivé označení využité k něčemu co Ty popisuješ. Prosím zadej si do vyhledávače slovo mrtvola a myslím že budeš překvapen odborným popisem a významem. Mimo jiné jsem vyrostl na vesnici a tyto označení, které používám jsem se naučil od moudrých staříčků s kterými jsem se přátelil.

S podivením zírám proč jsi vůbec použil ve větě hanlivé označení nebožtíka jako " že by nějaký vegetarián vnímal svého blízkého, zabitého při nehodě či umřelého po nemoci jako hnijící zdechlinu!", k čemuž Ti podám malé vysvětlení.
Příteli každý z nás se v životě nespočetně krát setká s lidskou mrtvolou, které jsme si vžili říkat nebožtík či umrlec a pouze nevzdělaní a necitelní lidé se o tomto stavu lidského těla mohou vyjádřit Tebou avizovaným přídomkem.

Jelikož vím že u lidiček většinou jednají emoce, které v nás z nějakého důvodu vzplanou, dřív než rozum, naučil jsem se být trpělivý a tolerantní k těmto projevům, ale mohl by jsi se pokusit do budoucna tyto emoce ovládati, děkuji a měj se krásně lidsky, Tonda.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Chutné vegetariánske recepty - Milan Urík - 05.01.2014, 10:01 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - tondabh - 06.01.2014 02:49 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - Mlha - 06.01.2014, 03:15 PM
RE: Chutné vegetariánske recepty - goro - 21.01.2015, 07:00 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)