Zkušenosti s volnou stavbou
|
15.10.2013, 05:22 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 15.10.2013 05:34 PM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #165
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
Mám jedno včelstvo, ktoré pravidelne každý rok nadmieru chová trúdov a drží si ich ešte v októbri. Možno aj zimujú v tom včelstve (to som však vo včasnej jari nepozoroval). Pôvodom je to neznámy roj z roku 2003, ktorý priletel do mojej záhrady a už desať rokov žije na prírodnom diele. Teraz ide do jedenástej zimy a za celú tú dobu, čo žije u mňa, nepoznalo liečbu. Rojí sa každé štyri roky (2006 a 2010) a ak bude v tomto rytme pokračovať, tak na budúci rok by sa malo rojiť opäť. Ak bude tomu tak, musím rojové matky z tohto včelstva chytiť a urobiť výmenu v ďalších dvoch, troch včelstvách. Je to včelstvo, ktoré je celoročne vitálne, nerojivé, ak robilo tichú výmenu, tak o tom neviem, pretože je v úli Warre, kde plodisko nerozoberám, z jari je mierne pichavé (ale to je vtedy každé včelstvo), lieta aj pri 8C až do súmraku, strážkyne sú pozorné celú sezónu a každý rok mi poskytne 30 kg medu (zvyšok sú jeho zimné zásoby). Vediem ho spôsobom zväčšovania a zmenšovania úľového priestoru nadstavkami. Prirodzený spád roztočov v sezóne nepozorujem (ale to ani u jedného môjho včelstva).
Pred pár minútami som urobil obrázky trúdov na letáči toho včelstva. Veľkosť robotníc tam síce nie je zretelne rozoznateľná, ale môžem dokumentovať, že na prírodných bunkách sa rodia malé včely. |
|||
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)