Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Praktický chov včel podle Michaela Bushe
20.08.2013, 12:22 PM
Příspěvek: #13
RE: Praktický chov včel podle Michaela Bushe
Jo, matka je nejúspešnejší v druhém roce po narození. Tak že lonská matka na jaře probudí ospalé včelstvo, vezme si polovinu na předroj, které pak dotáhne k úspešnému zimujícímu včelstvu. Ale je výměna nutná?

Deboro, já mívám i 5-tileté matky. Sice už od čtvrtého roku je to znát, ale vše záleží na metodice ošetřování, resp. vedení a co od nich člověk očekává.
Před 6-7 roky jsem dal jednomu známému chovateli svojí 2-letou matku s oddělkem. V následujícím roce byla jako 3-letá nejlepšé na jeho včelnici. To jen dokumentuje kvalitu práce našich chovatelů. V normálním provoze bych nechal výměny jen na včelách. Pochopitelně něco jiného to je, když se snažíš přírodě pomoci, resp. nadběhnout abychom trochu napravili, co jsme v minulosti pokazili, tedy když chceš tzv. šlechtit. Do výchovy matek ohromně zasahuje výživa, tedy epigenetika, to se nebere často v úvahu nebo bagatelizuje. Někdy prostě musíme hřešit, abychom napravili hříchy. To jsem pohan, co? Ahoj LD

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Praktický chov včel podle Michaela Bushe - Leoš Dvorský - 20.08.2013 12:22 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)