Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Praktický chov včel podle Michaela Bushe
19.08.2013, 03:44 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 19.08.2013 04:58 PM od Debora.)
Příspěvek: #8
RE: Praktický chov včel podle Michaela Bushe
.


Lokální genetika

Naše včelnice je prvotřídní šlechtitelská stanice pro množení matek z těch nejlepších na lokální podmínky přispůsobených včelstev, které již nejsou tak náchylná na náhlé změny a nemoci, které se v lokalitě naší včelnice oběvují.

Doměnka, že na naší včelnici nemůžeme šlechtit stejně dobré, nebo i lepší matky, než nám komerční šlechtitelské stanice nabýzejí, je zcela nesmyslná propaganda.

Stejně nerozumná je doměnka, že musíme pravidelně na jaře matku vyměnit. Na jaře odchované matky jsou většinou špatně oplozené a nedostalo se jim kvalitní výživy. Lokálně odchované matky jsou z mnoha následujících důvodů pro neporušený vývoj vitálních včelstev nejúspěšnější:



rozšiřují lokálně přizpůsobenou genetiku

jsou odchovány z vitálních včelstev přizpůsobených na lokální genetiku

jsou odchovány v otimálních podmínkách a čase, v době kvalitní výživy a množství vitálních trubců

matky které nikdy nebyli vězněny nebo traumatizovány mají lépe vyvínuté vaječníky a silné feromony, včelstva je lépe přijímají, mají lépe uspořádaný plod a nižsí rojivost

prodloužíme jejich život a odchováme si včelstva, která jsou schopna si zavčas matku vyměnit

ušetříme si spoustu práce a peněz

v každou dobu máme k dispozici dostatek náhradních matek




vyvážená výživa


Kdo ví, že mezi výživou medem a cukrem není žádný rozdíl, proč okrádá vlastní včelstva o jejich med? Kdo ví, že výživa včelstva pylem a medem je zdravá, proč jej krmí nečím jiným?


Strdí:

Cukr je svou zvýšenou pH hodnotou (pH6) alkalický. pH hodnota medu je mnohem nižší (pH2-5) než u cukru, čímž prosperuje dobrému rozvoji užitecných organismů a zabraňuje rozvoji patogenů. Zvýšená pH hodnota cukru narušuje ekologickou rovnováhu úlu, střevního traktu včelstva a rozvoj prospěšných a neškodných organismů, které zabraňují reprodukci patogenů.

Zkuste hledat "pH hodnota", "mor plodu", nebo "nosematóza" a zjistíte, že reprodukční schopnosti souvisejí s pH hodnotou medu a cuku.

Kdo nadále věří, že PH hodnota výživy nemá vliv na nemoci včelstev, žene na včelnici zubatou. Ta už si jen rozpočítá, které včelstvo kdy zkosí.


Pyl:

Včelstva odchována na vlastním pylu jsou zdravějsí a žijí déle. Co nám brání sbírat pravidelně spadlý pyl na podložky nebo dna úlů, skladujme jej v suchém a chladném prostředí a dokrmuje na jaře včelstva vlastním pylem.

Přirozenou výžívou získame lepší genetiku včelstev, vylepšíme jejich imunitu a prodloužíme jejich životnost, omezíme ztrátu včelstev a usnadníme si spoustu práce krmením včelstev.


Nektar:

Kvalita nektaru a pylu je limitována množstvím minerálů v půdě. V důsledku rozsáhlé globalizace a tlakem kapitálu pěstují sedláci a farmáři rozsáhlé monokultury na organicky ochuzené a nekvalitní půdě zbavené minerálů.

Rozmanitá nabýdka rostlin je nenahraditelným zdrojem minerálů nezbytných pro vyváženou výživu a zdravý rozvoj včelstva. Ale jen zdivočelá flóra na organické půdě obsahuje dostatek vitamínů, minerálů, kyselin a jiných stopových látek, které naše včelstva pro potlačení zhůbných patogenů nutně potřebují.

Pokud nemáme v okolí včelnice dostatečnou nabýdku vyvážené výživy, máme štěstí, naše včelstvo potěšit trochou lahodného bylinkového čaje.

Jen prosím, nekupujte bylinkový čaj v supermarketu, ale uvařte ho z ručně nazbyraných bylinek.


.
Hlasování: Milan Bencúr † (-1), Leoš Dvorský (+1), tondabh (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Příspěvky k tématu
RE: Praktický chov včel podle Michaela Bushe - Debora - 19.08.2013 03:44 PM

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)