Dokrmovanie a kŕmenie
|
17.08.2013, 05:32 PM
Příspěvek: #3
|
|||
|
|||
RE: Dokrmovanie a kŕmenie
Přesnější znění otázky by mělo být " kolik kg zásob potřebuje na zimu včelstvo ". A stejně odpověď nebude jednoznačná, protože záleží na tom, kolik mají vlastních zásob a to se může každý rok lišit a potom kdy v které oblasti přijde na jaře první i slabá snůška. Do začátku plodování v časném jaru spotřebují včely tak 2Kg zásob a jak začnou plodovat, tak teprve potom spotřeba stoupá a tam záleží na znalosti snůškových poměrů. U mě to je přibližně 20Kg celkových zásob na zimu i s rezervou. A také je v tom trochu genetika, jsou "medařky" a "plodařky" . To jde poznat už v době snůšky. Medařky nanosí do medníku i ve snůškově špatném roce, ale plodařky v medníku nemají nic. I když jsou tato včelstva stejně silná. A to se projeví i ve spotřebě zimních zásob, protože medařky jsou hospodárnější.
Já mám na zjišťování stávajících zásob mincíř a vážil jsem celý úl. Před tím jsem měl samozřejmě zvážený prázdný úl se soušemi a k tomu přičetl 4Kg na včely. Ale poslední roky zjišťuji množství zásob odhadem jen pozvednutím zezadu za dno úlu. |
|||
Hlasování: schützmeister (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)