Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Léto
03.08.2013, 02:09 AM
Příspěvek: #6
RE: Léto
(02.08.2013 05:07 PM)Lucínek napsal(a):  Tak já mám aktuálně pouze tři oddělky a dva roje. Žádné "plnohodnotné" včelstvo nemám.
Dva kupované oddělky vypadá, že pracují, přikrmují cukrem 1:1, neb nic jiného pro ně teď taky nemám. Nestaví ale nic, loučky zejí prázdnotou.
Roje se také snaží, ty navíc i celkem něco staví, i když loučky nechávají ladem a spíše nabalují různé nástavky na plásty, které tam už mají a na stěny úlu a dělají z toho nerozběrné dílo.
Poslední oddělek živoří na třech rámcích, ani je celé neobsedá, nic nestaví, včely jsou "na černo" tak na dvou rámcích oboustraně a víc jich není. Tak nevím co s tím, tohle asi zrušit, matku zatípnout a rámky i se zásobami, larvami a včelami hodit do jiného úlu, nějakého, co by zasloužil nejvíc posílit?
Jak vůbec určujete, kolik je třeba do kterého včelstva nacpat krmení? A když mají plástů málo a nové nestaví, kam si ty zásoby uloží?

Zatím s tím bezrámkovým včelařením mám zkušenosti pramalé a tohle mi trochu vrtá hlavou ... abych něco neprošvihl a nezrušil všechna včelstva hned první rok Angel

Možná abych byl ještě trochu konkrétnější, co se mi to honí hlavou a na co zatím z nedostatku zkušeností nemám odpovědi:
Dva kupované oddělky byly na 5 rámcích. Jeden roj na 6 rámcích. Druhý roj jen na třech a oddělek také na třech - no darovanému koni na zuby ...

A ony ty včely vypadají, jako že jim to stačí, resp. že nic stavět nechtějí. A teď dumám, kam má matka klást, aby včelstvo posílilo a bylo jich na zimu dost včetně těch dlouhověkých včel? A kam budou ukládat zásoby? Mám je v 2/3 LG a s vysokým podmetem, takže de facto zabírají na výšku skoro dva NN, ale jen těch 5/6 rámků, případně jen ty tři a zbytek prostoru je prázdný. Nevadí jim to? Jak je podnítit k tomu, aby něco stavěly a aby "rostly a sílily" před zimou?

Radit pres internet je nevdecná zálezitost. Kdy z si zrusís vcelstvo sám..., zapláces, kdyz Ti ho zrusí nekdi jiný..., tak pozdrav pán Búh.

Roje by nemeli mít problém stavet, ale pokud není ve Tvém okolí snúska, doporucovala bych krmit. Predpokládám, ze nemás v rezerve vystavené plásty. Tak bych pridala na kazdou stranu vystaveného díla 2 loucky, stáhla vsecno na jednu stranu, zúzila prostor v úle a dokrmovala na 15-20 litrú cukerného roztoku v pomeru 3:2 (na 1 liter vody 0,75kg repkovýho cukru). Co nevystaví, to jim stací. Nech vcelstva v klidu, nepocituj nutkání je stále kontrolovat, lécit a v srpnu dej vedet, jak to vypadá.

(02.08.2013 05:07 PM)Lucínek napsal(a):  plod žádný nevidím, na tom plástu mi přijde něco hodně divného - když jsem si konečně uvědomil, co to je Smile Každá druhá včela je trubec - viz. přiložený obrázek.

na prilozeným obrázku nevidím nic podezrelého. Zádná trubcina v plodu, podle mne je vcelstvo zcela normální. Zatím má vcelstvo jen dostatek trubcú, tak ze bych si zatím nedelala starosti. Je nekdo jiného názoru? Wink
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Léto - Milan Urík - 02.08.2013, 12:49 PM
RE: Léto - Aleš Molčík - 02.08.2013, 01:55 PM
RE: Léto - Stanislav Rataj - 02.08.2013, 05:07 PM
RE: Léto - Debora - 03.08.2013 02:09 AM
RE: Léto - Stanislav Rataj - 02.08.2013, 07:44 PM
RE: Léto - Aleš Molčík - 02.08.2013, 09:08 PM
RE: Léto - Stanislav Rataj - 03.08.2013, 03:57 AM
RE: Léto - renttip - 03.08.2013, 07:03 PM
RE: Léto - Roman Smejkal - 19.05.2022, 08:45 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)