Včelaření s Lüneburskou košnicí
|
25.07.2013, 09:03 AM
Příspěvek: #21
|
|||
|
|||
RE: Včelaření s Lüneburskou košnicí
(25.07.2013 04:56 AM)MilanBencúr napsal(a): Včelstvá v košoch (v sezóne osadené roje aj produkčné včelstvá) zimujú vždy na novom diele. Kto pozná technológie včelárenia v koši, tak ten s tým problém nemôže mať. Včelstvo žijúce v koši včelár každý rok po skončení znášky strasie do druhého, prázdneho koša, aby mohol odobrať med. Týmto krokom donúti včelstvo zimovať "fínskym spôsobom". Pri medobraní včelár dielo z koša vyberie, nožíkom oddelí (odreže) zásoby medu od plodu (medová časť plástov ide do lisu a druhá časť odrezaných plástov, s plodom, do voskotopky) a to je čas vhodný na veterinárnu kontrolu zdravia včelieho plodu. Preto sú v prípade nepriaznivého stavu v epizootologickej situácii robené prehhliadky zdravia včelieho plodu počas sezóny v jednom z dvoch termínov, ktoré právna norma uvádza na Slovensku takto: "klinické prehliadky vykonajú úradní veterinárni lekári z príslušnej RVPS alebo poverení súkromní veterinárni lekári v termíne od 1. apríla do 10. mája príslušného kalendárneho roka alebo od 1. júna do 30. augusta príslušného kalendárneho roka". Myslím, že v Čechách je tomu tiež tak.Já když to tak tady všechno čtu, tak se začínám sám sebe ptát, proč zkouším něco nového,když to NOVÉ již přede mnou už kdysi dávno fungovalo.Moderní včelaření je hodně o pohodlí a když čtu články Milana Bencúra, Leoše Dvorského a dalších zkušených,to mi dost dává směr kam moje včelaření směrovat. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)