Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přírodní chov matek
11.08.2026, 08:38 AM
Příspěvek: #37
RE: Přírodní chov matek
Mám vůči příspěvku Tomáše takový menší dluh, který se pokusím napravit až nyní. Tomáši jen bych chtěl doplnit ten tvůj názor a názor Michala.
Tak za prvé, žádná matka na světě se přímo s žádnou snůškou z ničeho dotknout ani nemohla, ale vím, jak je to myšleno. Nyní pár zásad, které platí obecně všude na světě a začátečnická včelařská obec ani netuší, že netuší.

Křížením dvou geneticky odlišných materiálů dochází zpraidla k následujícímu:

1) zvýšené plodnosti.
2) zvýšené rojivosti a tichým výměnám
3) vyššímu výkonu
4) někdy zvýšené bodavosti (A.m. carnica x A. m. mellifera)
5)postupnému rozpadu výše uvedených vlastostí v generacích F2, F3, ..... (tady ale také záleží na dominanci těch materiálů, to je různé)

Děje se tak proto, že nutně musí docházet k pžizpůsobování daného genofondu novému prostředí. Samozřejmě je to odlišné u křížení mezi rasami (např. kraňka x buckfastka......), kmeny v rámci jedné rasy ( plemene , např. Sklenar 47x Troiseck) nebo mezi liniemi v ráci jednoho kmene (u mne například BŠ7xbegan). To vše při relativně spolehlivé kontrole páření. Tomuhle ale u nás žel Bohu, rozumí skutečně jen hrstka chovatelů, na které by mi asi stačily prsty jedné, možná dvou rukou.

V praxi je to ještě rozmanitější a minimálně na 80% (spíš daleko více) dochází k tomu, čemu Br. Adam říkal bastardizace, to je právě to, k čemu docházelo u nás v 19 století (vi.z. můj článek) a k čemu dochází nyní u nás. Motivy tehdy a dnes jsou ale zcela odlišné. Dříve to byla snaha přizpůsobit se novým podmínkám v zemědělství, dnes je to jen využítí neznalosti a mamon). Něco zcela jiného je křížení, kombinační chov a bastardizace. U nás se to účelově některými zcela slučuje v jedno a to do budoucna přinese spoustu problémů.

Nutno dodat, že k tomu co jsem uvedl v bodech 1-5, dochází zpravidla i při pouhém převozu určitého genetického materiálu do prostředí zcela odlišného, než ve kterém dosáhl určité rovnováhy a vyprofiloval se do podoby plemene, kmene...... Tím jsou myšleny především rozdílné klimatické,snůškové ...... podmínky.

Je to trochu, ale jen na první pohled, složitější. To si ale můžeme více do hloubky vysvětlit na některém příštím setkání, semináři. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: Petr Vostřez (+1), Jan Cvikl (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Přírodní chov matek - schützmeister - 11.04.2014, 06:16 PM
RE: Přírodní chov matek - Debora - 29.09.2014, 11:51 AM
RE: Přírodní chov matek - tondabh - 30.09.2014, 03:54 PM
RE: Přírodní chov matek - Ali - 20.06.2017, 04:56 PM
RE: Přírodní chov matek - Ali - 20.06.2017, 11:26 PM
RE: Přírodní chov matek - Jan Sochor - 30.09.2025, 09:30 PM
RE: Přírodní chov matek - Jiří Marx - 24.05.2026, 08:09 PM
RE: Přírodní chov matek - Leoš Dvorský - 11.08.2026 08:38 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)