Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přírodní chov matek
Včera, 06:00 PM
Příspěvek: #20
RE: Přírodní chov matek
Mirku, asi tě neuspokojím, ale takový výzkum neznám. Mohu jen z vlastní praxe. Matečníky na okraji plástu jsou nejpravděpodobněji proto, že je tam více vzduchu. Plod a i ten "královský" ho potřebuje snad ještě víc než teplo. Teplo si včely obstarají bez větších obtíží a teplota tam je taková, jaká má být. Strč tam teploměr a uvidíš. Navíc ale podle konfigurace rojových matečníků se dá rozpoznat jaké rasové geny ve včelstvu převažují. Totéž se týká způsopbu stavby, zase jinak staví třeba kraňka a nebo vlaška, atd, atd. Ono třeba posuzovat rasovou příslušnost podle analýzy křídla vůbec, ale vůbec nemusí souhlasit s projevy vlastností jednotlivých ras. Pokud jde o dlohověkost rojových matek a těch z tiché výměny, tak mám zkušenost, že matky z TV jsou dlouhověké, měl jsem i 5-ti leté (počítáno postaru, tedy rok narození se nepočítá), to je ale dáno i jinými faktory, dá se to ovlivnit. Nechci posuzovat, které matky jsou kvalitnější, takhle to nerozlišuji. Obojí má své. Fakt ale je, že rojové matky jsou hodně variabilní a ty z TV jsou prakticky kopie původní matky. Zase to má své vysvětlení. Já mám vlastně většinu matek z TV nebo podobně odchovaných. Ta vlastnost, kdy jsou ve včelstvu 2-4 matky (zase vlastní zkušenost) najednou je navíc dědičná. Jen jeden jiný názor na matky z TV. Třeba takový Br. Adam ( a to byl nějaký chovatel), je vyřazoval z chovu, protože vycházel z toho pocházejí z matek již "vykladených". Inu proti gustu...... Je naprosto prokazatelný fakt, že včely velice pečlivě vybírají , ze kterých vajíček odchovají ten, který plod. Vajíčka, ze kterých se líhnou rojové matky nebo matky z Tv jsou kvalitativně jiná, než ta, ze kterých dělají chovatelé série. To třeba dnešní chovatelé a chovatelské techniky vůbec neznají a tedy ani nezohledňují. Přirozenější chov je něco jiného, to by se ale profíci neuživili. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Přírodní chov matek - schützmeister - 11.04.2014, 06:16 PM
RE: Přírodní chov matek - Debora - 29.09.2014, 11:51 AM
RE: Přírodní chov matek - tondabh - 30.09.2014, 03:54 PM
RE: Přírodní chov matek - Ali - 20.06.2017, 04:56 PM
RE: Přírodní chov matek - Ali - 20.06.2017, 11:26 PM
RE: Přírodní chov matek - Leoš Dvorský - Včera 06:00 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)