Pastva pro včely, fenologie.
|
23.11.2024, 11:39 PM
Příspěvek: #7
|
|||
|
|||
RE: Pastva pro včely, fenologie.
(23.11.2024 08:17 PM)Marek Pomp napsal(a): Leoši, jak sám píšeš, nedávej na svůj pozemek, Marku, já ti tvůj názor neberu. To jsem nedělal nikdy. To snad nemůže nikdo říct. Klidně si prezentuj svojí pravdu. Samozejmě jsem vždy říkal svůj názor, který vychází z mé včelařské praxe, dnes už třiašedesátileté. Tak to činím i u tohoto akátu, mám s ním praktickou osobní zkušenost. Když budeš mít pravokořenné švestky, také je můžeš množit odkopky nebo i řízky. Vrby se tak také množí, nevím jestli to děláš. Já ano. Prostě to považuji za svůj dluh přírodě. Ano, napsal jsem, nedávejte si ho na svůj pozemek. To proto, aby jste neměli trochu práce navíc. Já ho na své zahradě mám, nám to nevadí. Ty odnože vyrostou v záhonech, kde syn pěstuje, rajčata, jahody, melouny. Nevadí mu to, na podzim to vyčistím. Někomu by to vadit mohlo, třeba manželkám. Na to se snažím brát ohled. Na podzim ty odnože vykopu a vysadím do neúrodných prostor nebo na meze a pod. Těch možností je spousta. Za plotem to neřeším. Rostou tam společně s vrbami, švestkami, višněmi a evidentně si dokáží najít rovnováhu a tvoří jakousi izolaci mezi zahradou a polem. Já nenaříkám na nedostatek pastvy, ale snažím se ji rozšířit a to nejen pro sebe. Každé vánoce vždy kupuji včelám dárky v podobě několika kg semen jetele bílého a dále ostropestřece, dokonce i kakostu, čistce, brutnáku, ba i šalvěje a snažím louky, přikopy..... trochu vylepšit a navrátit jim tu druhovou pestrost, o které píšeš. Samozřejmě ne vždy je to na 100% úspěšné, ale včelař by to dělat měl. Tedy podle mne. Ono je to jako s hloupostí. J.Werich říkal, že se nad ní nedá vyhrát, ale musí se s ní neustále bojovat. Třeba z těhle akátů snůšku nejsjpíš nezažiji, ale pyl z nich jsem už na včelách viděl. Nemusíš nic takového dělat, když si myslíš, že to není třeba. Podle mne se ale včelař pozná i podle toho, co dokáže do přírody vracet. Jistě se o tom dá diskutovat. Znovu říkám, nemusíš to dělat. Nikdo tě k tomu nenutí. Ano, lidé mají oči zalepené medem, a proto nevidí co se děje ve včelách a okolí. Proto třeba ty nesmyslné a zbytečné úhyny. Vždyť se to opakuje každoročně už víc než 30 let a nikomu to není divné. Jo je pár lidí, se kterými se o tom dá bavit a zajímá je to kvůli šanci pro jejich včely. Podívej, já jsem tu dělal tzv. varroalinku, je to takový dotazník. Na základě toho jsem určil téměř kompletní anamnézu stanoviště a tím upozornil včelaře nejen na to co se stalo (třeba úhyny) ale i co se pravděpodobně stane, jak tomu předejít. To mi dávalo smysl Dnes to tu v VSMBO nikdo ani nezná. To bylo dřív, než existoval ten Kolos (nebo jak se to jmenuje). Ten vlastně ani zdaleka nedělá to, co ta moje varroalinka. On totiž jen konstatuje, co bylo a to ještě se značnou, skutečně značnou statistickou chybou. Já nejsem zvyklý dělat zbytečné věci, ale nikomu nic nevnucuju. Nemusíš se o to zajímat, nejsi sám. Když člověk něco neví, tak ho to neznepokojuje. Ono je to vlastně jednoduché a ta jednoduchost spočívá v tom, chtít se neustále učit a poznávat a nelhat si do kapsy, stát se součástí něčeho. Samozřejmě k tomu patří i to, co momentálně můžeme vnímat jako něco ne zcela pozitivního. Život je pohyb. Tím je toto téma pro mne uzavřené. Až budeš mít s těmi akáty nějakou osobní zkušenost, můžeme se o tom pobavit. Momentálně by bylo jen přehazování slov z jedné hromádky na druhou a nebylo by to přínosné pro nikoho. Maximálně by ses ty nebo někdo jiný mohl cítit mnou utiskován ve své pravdě a to opravdu, ale opravdu nechci. Vše dobré. Ld. Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Příspěvky k tématu |
Pastva pro včely, fenologie. - Leoš Dvorský - 16.11.2024, 12:02 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Marek Pomp - 22.11.2024, 03:32 AM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Leoš Dvorský - 22.11.2024, 09:03 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Antonín Hyžík - 22.11.2024, 10:24 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Marek Pomp - 23.11.2024, 08:17 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Leoš Dvorský - 23.11.2024 11:39 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Rastislav Rosa - 23.11.2024, 10:09 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Marek Pomp - 26.11.2024, 08:49 AM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Tomáš Fuit - 26.11.2024, 02:41 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Jiří Sirotek - 30.11.2024, 11:45 PM
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)