Pastva pro včely, fenologie.
|
22.11.2024, 09:03 PM
Příspěvek: #3
|
|||
|
|||
RE: Pastva pro včely, fenologie.
No kdyby třeba zde v okolí MB naši pra, pra, pra dědové nevysázeli v okolí na neplodné stráně kolem Jizery akáty, tak by tady dnes ´byla snůška z ovocných stromů, kterou snad využívám jen já, pak řepka (ta dává, krom nekaru, bezva otrávený pyl) a konec. Kdybych já zde roky nevyséval do parků bílý jetel (který se také množí sám) a trochu vojtěžku, bylo by zde sice hezky zeleno, ale bez květu a ani zrnko pylu. Ale zase by se na tom trávníku hezky rozkládala deka a nehrozilo by, že člověk šlápne na včelu, jako se to stalo mně asi v 5 ti létech. Kvůli tomu nebezpečí žihadla by ale pak byl asi "lepší" beton. Bez nekteru a pylu nejsou jen včely a i ostatní hmyz. Bez hmyzu nejsou ptáci............ asi nemusím pokračovat. Já vidím jako krátkozraké to, že je člověk lhostejný k ostatnímu tvorstvu a myslí si ,že jen on sám má právo na život. Nehodlám o tom s nikým diskutovat. Komu se má aktivita nelíbí, nemusí ji následovat a může si ve svém okolí pěstovat třeba trávu metlici, ta je hezky zelená po celý rok. Sice ji moc nežere ani kráva, srny zajíci, ale je prostě zelená. Neobdělávaných a neúrodných pozemků je u nás více nž dost, jen se podívat. Kdejaký ekolog, teoretik brečí, že nejsou meze, ale aby se je snažil obnovit, to je hold už jen sprostá práce. Zelené golfové hřiště na nich taky moc udělat nejde. Tenhle způsob vidění světa může vést i k tomu, že si člověk, protože to jinak neumí a nechápe život včel, bude pomáhat ve včelařině všelijak, cukrem, jedy...... Proč ne, na polích i lesích je těch jedů přeci málo. Jsem přesvědčen o tom, že když dostanou šanci k životu včely, je to šance i proživot našich děti a děti jejich dětí........ Pokud to někdo vidí jinak, neberu mu to. ld
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Petr Vostřez (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Příspěvky k tématu |
Pastva pro včely, fenologie. - Leoš Dvorský - 16.11.2024, 12:02 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Marek Pomp - 22.11.2024, 03:32 AM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Leoš Dvorský - 22.11.2024 09:03 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Antonín Hyžík - 22.11.2024, 10:24 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Marek Pomp - 23.11.2024, 08:17 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Leoš Dvorský - 23.11.2024, 11:39 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Rastislav Rosa - 23.11.2024, 10:09 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Marek Pomp - 26.11.2024, 08:49 AM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Tomáš Fuit - 26.11.2024, 02:41 PM
RE: Pastva pro včely, fenologie. - Jiří Sirotek - 30.11.2024, 11:45 PM
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)