Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pravidelná včelařská setkání účastníků ŠPV 2023
21.01.2024, 11:35 PM
Příspěvek: #35
RE: Pravidelná včelařská setkání účastníků ŠPV 2023
Rozhodně si nemyslím, že tu někdo zapleveluje fórum. Každý má zde právo za svůj názor, tak klidně piš,jak to vidíš. Jen pro doplnění informací. Já Mirka Sedláčka znám od roku 2005, když jsem se tahdy potkali na sjezdu největšího včelařského spolku. Často jsem si v minulosti vzpomněl na jeho prorocká slova o něm. Vím, že ani jeden z předřečníků toto ani v nejmenším nezpochybnil, ale přesto to připomenu.

Jsme otevřené dobrovolné hnutí a nebráníme nikomu stát se účastníkem nebo využívat naše otevřené akce, dovolí li to kapacita. Toto byla otevřená akce, stejně tak jako loni. I v minulosti se jako účastníci registrovali předsedové různých včelařských spolků. Nedomítali jsme nikdy nikoho, nezneužívali, ale ani nikoho nepřemlouvali, aby s námi zůstal. Tedy až na jednu výjimku, jehož registraci jsem odmítl. Nebudu ale ani naznačovat, abych nikoho nepoškodil.

Nakonec i Mirek hledá cesty, jak zkvalitnit své prodkuty pro zákazníky a třeba kvalita medu k nim patří. I po diskuzi s ním se dovedu jeho provoz představit jako z části ekologický a bez chemie. Zdá se mi, že k tomu podniká i určité, postupmé kroky. Myslím, že to v diskuzi zaznělo, když jsem doplňoval info o jednom bitechnickém opatření. Vždyť některé normální šancařské postupy včelaření zefektivňují, zlevňují včelařský provoz. Vyřazují chemii, výrazně snižují počty zásahů, umožňují produkovat mnohem kvalitnější med, vosk, pyl, propolis, protože neobsahují nežáducí rezidua. Dokáží i předcházet zdravotním problémům.
Některá opatření dokonce zvyšují produkci, při šetrném přístupu ke včelám a přírodě. To nemluvím o zvyšování imunity a odolnosti včelstev vůči nemocem.

Koho jiného, než člověka, který se včelařením živí, by to mohlo zajímat více?

Podle mne se Mirek stále vyvíjí a to každý nedokáže. V dnešní době je to skoro vzácnost.

Jeho účast byla přínosem pro všechny a rozhodně si nemyslím, že je v koncích, NAOPAK. Je na nádherném začátku....................
Ona taková štika v rybníce může kaprům jen prospět, aby by nezlenivěli.

Jako protipól bych uvedl ty, kteří si myslí, že včelaří přírodně tím, že nacpou včely do klátu, brtě, Japonce nebo Waré a tím je vše vyřešeno. Není. Je třeba chápat přírodní zákonitosti, život včelstva jako superorganizmu a snažit se vidět tu každodenní evoluci.

Stejně tak jako v minulosti, tak ani v budoucnu nebudeme odmítat upřímný zájem kohokoliv. Být v kontaktu a respektovat se nebo i možná nesouhlasit, je pořád lepší, než se ohlížet přes rameno................. To by nás jen zdržovalo. I proto jsem už od r. 2009 začal postupně opouštět některé včelařské struktury. Já jim překážel a ony mne jen zdržovaly. Dnes jsem relativně nezávislý na všech a spokojeni jsou všichni.
Není to nádhera?

Ježkovy voči, to jsem se zase rozkecal.
ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Pravidelná včelařská setkání účastníků ŠPV 2023 - Leoš Dvorský - 21.01.2024 11:35 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)