Poraďte prosím
|
22.11.2021, 01:29 PM
Příspěvek: #43
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
Tak já včelařím asi 11 let. První dva roky jsem byl klasik na mezistěnách, pak jsem převáděl včelstva na volnou stavbu - kompletně mi to trvalo asi 3 roky. Občas něco na kraji zplesniví, občas něco uhyne, ale cíleně dílo z volné stavby neměním. Ono se sice říká, že se obměnou snižuje infekční tlak. Ale to je otázka, jesti vůbec ano, kdy a jak moc. V úle je teplo a vlhko. Ideální prostředí pro šíření plísní a dalších patogenů. Nově postavený plást je bez imunity (a tudíž pro zdraví včelstva ohrožující prvek), kterou mu až časem dodá potažení propolisem a zřejmě i vznikem nějakých dalších látek interakcí medu, pylu, propolisu a svleček v buňkách. Obecně se ví, že včely dávají přednost tmavšímu dílu. Proč, to nikdo neví. Jednou jsem už tady někde psal, jak jsem chtěl vytavit jako nepotřebný asi tři roky uskladněný ale hodně tmavý zásobní plást (cukr). Dal jsem ho na vybrání vedle odvíčkovacího talíře po medobraní. Překvapení bylo, že včely během chvilky opustily med v odvíčkovacím talři a vrhly se na ten plást. Ne všechny, ale odhadem tak 70-80% včel bylo na plástu, zbytek vybíral med z odvíčkovacího talíře. Co bylo za přidanou hodnotu, že ji braly radši se zpracovaným cukrem než med, je mi záhadou. Ale beru to jako informaci. Jako jistý střípek do mozaiky týkající se obměny díla.
Jo a že včely si umí samy obměňovat dílo, Ti potvrdí Jirka Marx. Má fotku obsazeného úlu, o který se dlouho nikdo nestaral. A před česnem hromada měli. Třeba sem tu fotku dá. Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)