Poraďte prosím
|
25.10.2021, 10:39 PM
Příspěvek: #21
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
Leoši, děkuji za odpověď. Jsem velmi potěšený, přestože pro mě nevyznívá zrovna nejlépe. Zřejmě si nedokážu některé informace propojit, nebo správně zařadit a posléze praktikovat
Rád bych odepsal něco vhodného a chytrého, musím si však přiznat, že i s veškerou snahou stále tápu. Vnímám však každý neúspěch a chybu jako poučení - pokud ji takto identifikuji, snažím se neopakovat. Zavedl jsem podrobnou evidenci, pokouším se včelky nějak rozdělit, abych určil které rozchovat a které vyřadit, ale hlavně rozdělit na více stanovišť, abych se již na samém začátku neocitl bez včel a neupoutal zbytečně pozornost. I Řím se postavil pomalu. Včely mají nad sebou dle stáří MK nebo KK (oddělky). Snaha o volnou stavbu letos na jaře se slabým výsledkem – nebudu popisovat, snad znám důsledek – nakonec částečně použity mezistěny. Dolů prostě nestavěli. Bez souší, rychlá rojovka! Nakonec jsem to ustál, průběžně udělal 6 oddělků a mám jeden snad i nadějný roj. Na první rok to snad není tak zlé i s těmi chybami. Absolvoval jsem v červenci kurz pro začátečníky z PNSV v Rumburku na Bio farmě pana Hajného, na školu do Blatné jsem neprošel mezi prvních 25 z 86. Snaha tedy je. A nyní k tématu na zkoušku dědičnosti jsem narazil myslím pouze ve Vašem rozhovoru asi s Deborah už nevím.. Znamená to rozchovat ze stávajícího (vybraného) materiálu , alespoň matky F1–F4 a sledovat, zda se vybrané vlastnosti dané matky udrží v dané linii. Tomu sice rozumím, ale pozorování, identifikaci vhodných vlastností (které jste popsal) a hlavně praxi si moc neumím představit. Souvislost s rojem chápu – byl jsem příliš nadšený… Proces Imunizace včel – nevím co se za ní vlastně skrývá. Logicky vzato je to proces zlepšování kondice včelstev. Jak? – infekční tlak, rozmanitá pastva (výsadba – to dělám), žádný stres, stále MK…? Všiml jsem si, že na toto téma budete možná pořádat přednášku. Velice rád bych se zúčastnil. Bylo by to poprvé kdy bych potkal někoho z ŠPV. Ale hlavně, mohl bych si konečně s někým promluvit. Je toho mnoho! Prozatím se mi zdají včely které opatruji zdravé. Žádné vosy, fungují, létají, čistící pud ok ( po Vašem výkladu o PIN testech jsem nalomen – ikdyž jsem četl studii Doc. Čermáka kde potvrzuje tu část to co říkáte v souvislosti s VHS), samozřejmě varroa sleduji je to také informace. Česno sleduji, otázkou je co vidím, co ne a co se skutečně děje… Uvidíme, pokračování na jaře. Je mi jasné, že jen těžko budu někdy tam co vy. Nevadí, jsem na začátku. Ještě jednou děkuji za odpověď a vězte, že se ještě a opět hloupě zeptám. Hezký večer JJ |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)