Poraďte prosím
|
19.10.2021, 06:46 PM
Příspěvek: #20
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
Jaroslave, je vidět, že i pro tebe je vlákno "Povinnosti vůči ČSV" v interních záležitostech, kam jsem napsal svůj příspěvek. Vezmu to hezky od začátku.
Tři důležité vlastnosti? No takhle zjednodušeně bych to rozhodně neviděl. Přihlásil jsi se do ŠPV, ale nic z toho, co jmenuješ nezdůrazňují naše teze a je aktuální pro průmyslově apokalyptické včelaře. Jsou to jen vlastnosti, které vyplývají z těch níže uvedených. Promiň. Jsi ale začátečník, tak trochu osvěty a pár nejdůležitějších vlastností, kterými my vždy začínáme. a) schopnost přežít, b) odolnost vůči Nosemě ceranae, c) odolnost vůči virům, d) schopnost adaptace na prostředí........ To samozřejmě není všechno ani zdaleka. Tohle je jiná liga. Ono jde o jistou posloupnost (ti). To ti nechci vůbec motat hlavu strategiemi přežití. Pokud ale budeš trvat na "svém" , nebudou ti ti co se pocestě ŠPV, tedy přírodě blízkého včelaření ,už vydali, vůbec rozumět. Je to jiný svět a ani se jim nebude chtít reagovat. Kdybys nebyl začátečník, vůbec bych se nezdržoval, protože těch informací je hodně i zde na fóru, ale ne mimo ŠPV, tam najdeš na 99% jen zkreslené, neautentické informace. Věř tomu nebo ne. Jen k těm PIN testům. Nikdy by mne nenapadlo je dělat i když jsem měl k jejich propagátorovi hodně blízko. Včely jsou totiž kanibalky. Pin testem vždy naruších víčka a to potřísníš hemolymfou. Tím je vše absolutně zkresleno. Chceš-li vybírat na čistící pud (ten zase není vůbec nejdůležitější), který musí být chápán jako součástí jisté posloupnosti, je třeba jen zmrazit zavíčkovaný plod a nechat ho včelám vyčistit. Mohu tě ujistit, že i včelstva, která dokázala vyčistit 8dm2 zmrazeného plodu za 24 hodin nebyla odolná na Nosemu ceranae a viry dokud jsem je nepodrobil imunizaci. Máš-li na mysli to, že čistící pud souvisí s VSH, tak ti musím říci, že VSH je poslední vlastnost, kterou včely proti kleštíku používají. Proč? Protože je energeticky nejnáročnější a to je ten kámen úrazu. To není pro včely přirozené dělat zbytečné věci. VSH je v posloupnosti vlastností, které tlumí kleštíka až na tom posledním místě. Navíc korelace v tomto ohledu není nijak silná.To mám odzkoušeno dost důkladně. Je samozřejmě otázkou, co je pro koho dostatečné. Že to u nás někdo propaguje jinak? Inu "Cui bono. (v čí prospěch ). PIN testy jsou tedy slepá ulička a navíc šlechtění tímto směrem zase jen narušuje možný rovnovážný stav ve včelstvu. Je to takové legrační hraní si na vědu. Ty vlastnosti, kteřé jsi napsal, výnos..... vyplynou z toho, že máš včely, které jsou nějak schopny žít v daném prostředí. Trubčí včelstva. No nejprve bys měl říci, co si pod tím představuješ. Není ale pravda, že nejsou informace. Já toho pustil do světa dost, pro informace si musíš dojít. Po internetu stejně nevstřebáš souvislosti. Pár rad ti ale dám. a) musí to být nejlepší včelstva. b) trubčí včelstvo (jedno jaký typ) nesmí NIKDY strádat............. Je toho víc, samořejmě. Nyní si zvaž, jaké to tvoje včelstvo vlastně je. Znáš ho jen krátkou dobu a původ nejistý.Navíc se ani nedokázalo samozásobit, ale neznám všechny souvislosti. Já bych si z něj spíš nejprve odchoval pár matek a ty hodnotil. CHceš-li chovat včelstva, množit je, měl bys nejprve vědět, co je zkouška dědičnosti a naučit se ji dělat. Hodnocení jednoho roku je prostě nic a mohou to být spíš tzv. těšínská jablíčka. Chápu, přání je otcem myšlenky, ale takhle se rozumně potupovat nedá.To by ses pohyboval jako prvok, od nikud nikam. To včelstvo, pokud přežilo jeden rok, tak to bylo zcela jistě ovlivněno tím, že roj má dán do vínku počáteční zvýšenou imunitu, která ale nemusí vydržet. Imunita je něco, co organizmus nabývá ale také ztrácí. Jinak 2,5 km bez včel není samozřejmě vůbec nic. Trubcí létají na stanoviště i 15 km (je to samozřejmě extrém, ale...). Jen se ale zamysli nad tímto postupem. Znáš snad materiál od některého chovatele, který po jeho smrti existuje se svými vlastnostmi dál, aniž by ho někdo dále neudržoval? Já tedy ne. Co je tedy pro přírodu přijatelné? Když se dnes podívám, třeba na kmen Sklenar 47, co z něj ti následovníci dokázal udělat, a hlavně jak, je mi z toho fakt zle. Sklenarky byly v mém náročném prostředí tak choulostivé, že jsem je nemusel v tomto směru ani testovat. Nevydržely nic. Dalo mi to fakt hodně práce, než jsem ze dvou linií něco vykřesal a mám je spíš jako trofejní, než že bych na nich stavěl. Proto jsou pěkně za mřížemi. Tím mluvím o Sklenar současnosti z Rakouska. Nemusím ale chodit nikam daleko. Nebudu jmenovat, ale je to tak 4-5 let, kdy mi jeden kolega, který má včely jako přivýdělek volal, že byl naprosto zděšen, když mu na stanovišti 2 včelstva s původem ode mne (dostal je od Jirky Marxe) zlikvidovala téměř 30 včelstev na stanovišti toho tzv. vitálního kemene (Singer a......). Bál se, že si ty virózy přinesou domů. Jenže byl v naprostém šoku, že ta včelstva jen zesílila nestalo se jim nic ani za rok. Navíc jako jediná přežila hnilobu a to stanoviště s nimi nemusel likvidovat i když byla ostatní v blízkém doletu. To samozřejmě mohlo mít (a asi mělo) více souvislostí, ale ukazuje se, že přírodní selekce je o 180 stupňů něco jiného,než praktikují naši profi chovatelé matek. Ono se to hezky píše, ale výsledek? Už tě dál nebudu děsit, ale snad sis z toho něco přeci jen vzal a spíš tě to namotivuje než odradí. Rozhodnout se musíš sám, kterým směrem se vydáš. Cesta do pekla ale vede vždy přímo. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Rastislav Rosa (+1), Jan Sochor (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)