Poznávací videa
|
24.09.2021, 12:24 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 24.09.2021 12:43 AM od Miroslav Matucha.)
Příspěvek: #43
|
|||
|
|||
RE: Poznávací videa
Tady mám další rébus k řešení který taky směřuje k loupeži ale matka v tomto případě zůstává až do poslední chvíle:
Mám letos několik oddělků, které směřují k likvidaci. Nevím ale, jak nazvat nemoc a hlavně jakým způsobem ten problém zastavit. 3 červnové oddělky s matečníkem. Normálně se rozjely, odebíraly těsto a pustily se do stavby. V červenci se odběr těsta zastavil a všiml jsem si, že začíná přibývat mezerovitého plodu. Kleštík nebyl nebo jen v jednotkách. Zásob měly v tu dobu dost. Po nějakých 10 dnech mezerovitosti přibylo. Otevřeného plodu a vajíček však byly plné buňky. Nasadil jsem jim sirup s odvarem z pelyňku. To dělám vždy jako první. Ten všechny odebraly, ale nic to s nima neudělalo. Někdy po roztoku s pelyňkem včely začnou stavět, ale tady se ani nestavělo ani neodebíralo těsto. Jen jeden / na videu odd. 1) /začal znovu odebírat těsto. Tento sice už stavbu nezačal, ale alespoň ukládá zásoby a plod má jakš takš, ale hlavně plod víčkuje. Ostatní dva / odd. 2) a 3) / odebraly sirup s pelyňkem, ale těsta se nedotknou. A nestaví a plod nevíčkují. Otevřeného plodu a vajíček měly dostatek / nyní v září včely už zestárly a tak otevřeného plodu ubylo na nějakých 2 dm2 / ale zavíčkují už jen 2 - 5 %. Vše ostatní nějak zlikvidují. Měl jsem letos i jedno takové velké včelstvo po červnovém přemetení na SR a ve stejném stádiu ( po přemetení vystavělo jen torzo díla na 4 rámcích, otevřený plod na 6 dm, vajíčka na dalších několika dm , zavíčkovaný plod však jen max 5% ) a po nasazení KM 65% včelstvo okamžítě uhynulo. Proto KM jsem do těchto oddělků ani nedával a dal jsem zkušebně jen Thymol. Zatím žijou ale jestli bude zlepšení nevím. Co je to sakra za nemoc? Přemýšlel jsem o chronické paralýze ( nikdy jsem ji ale neviděl ) ale chybí mi tam v příznacích ty černé včely. Podle mě jasné onemocnění plodu ale co s tím? Je jasné, že nyní už s nima nic nenadělám, ale nevyzkoušel na stejné příznaky někdo nějaké řešení které by mu účinně či třeba i jen trochu zabralo v tom červenci či srpnu? Oddělky jsou udělány z nepříbuzných včelstev, jeden měl matečník nouzový, jeden tichá výměna a jeden ze sběrného oddělku. Takže se viry nemohly přenést při výrobě. Oddělky jsou od sebe stovky metrů. A zajímavé je, že oddělek udělaný v červnu ze včelstva nemocného a uhynulého co jsem výš popisoval, je zatím v pohodě bez příznaků. V okolních katastrech je jak mor , tak i hniloba plodu ( 3 a 6 km daleko ). Obě nemoci jsou onemocnění plodu. Příznaky těchto chorob jsem ale na oddělcích nezjistil. Nemají ty nemoci třeba nějaký předstupeň? M.M. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)