Začínáme včelařit s ŠPV
|
08.07.2021, 10:17 PM
Příspěvek: #137
|
|||
|
|||
RE: Začínáme včelařit s ŠPV
(08.07.2021 01:39 PM)Tomáš Fuit napsal(a): Dík za reakci. Musím to upřesnit - zrušil jsem u těch dvou zavšivených jen plod z třírámkového izolátoru (falešného hnízda) matky, kam se stáhnul kleštík, ostatní jsem tam samozřejmě nechal. Vzhledem k počtu včelstev, které mám, jsem nechtěl nechat vše dojít až do mezní situace.. Ale mám radost z toho, že u dvou zbylých včelstev se kleštík zjevně nemnoží tak divoce, třeba v nich přeci jen bude nějaká odolnost.Je dobře, že se snažíš vnímat nějakou odolnost, ale je třeba si uvědomit, že všechny ty vlastnosti, které se uvádějí (grooming, VSH, atraktivita, zkrácení vývoje včely... je to na dlouho) jsou stále jen okrajové vlastnosti a je třeba, aby se jich sešlo tak 3-4 do určitého algoritmu (podle strategií jednotivých genotypů), aby se to výrazně projevilo. Navíc jsou v počátečním stadiu na velmi nízké úrovni , tj. cca 2% a obtížně se to zvyšuje. Pokud vše klapne, ovlivní tyto vlastnosti zdravotní stav tak z 20%, víc ne. 80% jsou důsledkem sociálnícho chování včel a uplatnění 2 základních vlastností. Je to zase uvedeno zde: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/Moje_...ijela.pdf. Ono to vypadá, že ty behaviorální vlasnosti poceňuji, ale asi nikdo v ČR neprovádí tak tvrdu slekci a především nepřetřžité testování na ně (a často i na ty, které se vůbec neuvádějí). Přesto si dovolím tvrdit, že vše má včelař ve svých ruku právě z těch 80%. To je moje dlouholetá zkušenost. Proč to lidé nevyužívají, nevím. Logiku v tom ale nehledám. Možná je to tím, že mně jde o věcné řešení a výsledek a nikoliv o vlastní EGO (které není ničím jiným, než koncentrovanou hloupostí). Již Bratr Adam říkal, že jakýkoliv teoretický poznatek, výzkum, metoda, které nanacházejí uplatnění v praxi, mají NULOVOU hodnotu. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)