Leoš Dvorský - provozní metoda
|
20.12.2020, 01:35 PM
Příspěvek: #3
|
|||
|
|||
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda
Nemohl. Mnohokrát jsem uvedl, že nejsem opisovač opisovačů. Vše co uvádím také dělám, mám ověřeno svojí praxí, pokusy, testy, tedy žádné fabulace a dojmy. Pokud někde najdu nějakou inspiraci, snažím se to uvést ale především ověřit. I když se mi nějaká hypotéza nepotvrdí u mne, neznamená to, že nevěřím tomu, že druhému to v jiném prostředí s jinou filozofií funguje. Každá mince má vždy dvě strany.
Jdu jinou cestou,než je u nás propagována. Tedy v případě kleštíka jsem od samého začátku říkal, že cesta je tzv. varroatoleranní metoda včelaření než jen čistě selekce na toleranci vůči V.d. Podívej se na VF kde dnes "hvězdy" včelařského nebu v ČR jsou. Nepochopili ani to, co jsem prezentoval před 15-ti roky. Přiroda má vždy tendenci dlouhodobě dávat vše do rovnováhy. Jeden ze základních přírodních zákonů je právě zákon rovnováhy. To ale neznamená vůbec nějaký konstatní, neměnný stav. Naopak. Kdysi jsem uváděl příklad jak si to představit. Představ si, že jdeš po provaze. Rovnováhu najdeš tak, že když se vychýlíš částí těla (třeba rukou) na jednu stranu, musíš se zákonitě vychýlit na stranu druhou. On i ten provaz není neustále nehybný. Pokud to dokážeš, jdeš a tu vzdálenost přejdeš. Pokud ne, spadneš. No a pak záleží na tom, jak vysoko je ten provaz nad zemí. Podle toho budeš mít následky. Buď si jen vyvrtneš kotník nebo budeš na placku. Tehdy mi na to zde opověděl Michal (pokud tu odověď za něj nenanpsal někdo jiný) a bylo vidět, že podstatu vůbec nepochopil. Vnímal jen slova, to co si uměl představit. Na své cestě jsem se prakticky neměl u koho inspirovat a dnes jsem tomu rád. Snažím se komplexní pohled jako se to děje v přírodě. Den se také neoddělitelně skládá ze světla a tmy, 24 hodin, 1440 minut….. Tedy celistvost, to je podstata. Ony i ty sdílené informace nejsou zdaleka vše a já se jimi vůbec neřídím. Vždy je to naopak, protože obecně platí. Pravdě jsi vždy blíže, když nemáš žádné informace než když máš zkreslené informace. No a to v případě sdílených informací je vždy. Nasbírané zkušenosti druhých mohu být pouze znalostmi, ale nikdy ne vědomostmi. Těmi se stávají teprve, až když si je osvojíš vlastní praxí. Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Přejímání sdílených informací je dnes běžné. Jenže to vede právě k té povrchnosti, kteru se lidé opíjejí a také k tomu, že se lidé čím dál více odklánějí od reality , aniž to třeba i chtějí. Prostě pro každou informaci musí člověk dorůst. Hrát si se slovíčky nemá smysl, pokud nevnímám jejich význam, obsah. Když jdu neprošlapanaou cestou, musím nejprve věci poznat. Pak si je pro sebe definovat no a pak tu definici dát do pojmenování. To nikde nevyčtu. O tom to je. Stejně tak jsem mohl tu metodu nazvat nepravé plodové hnízdo, distancované plodové hnízdo, dočasně izolované, znovu založené….. Vše by to vyjadřovalo stejný princip, ale trochu jiné provedení. Způsobů provedení jsou desítky. Vše má ale svůj algoritmus. Pldové hnízdo víme, co je. Co je falešné taky. Z toho tedy vyplývá, že vytvořím nebo umožním včelám uvořit to falešné plodové hnízdo v jedné části dutiny, abych jim pak umožnil, utovřit to pravé. Zase to mohu prvést různě. Včelařit podle tezíá ŠPV je především o změně myšlení, to není klišé, ale prostě fakt. Jen pro představu. Mohu to učinit tak, že dám matku do 3 rámkového izolátoru a nechám vystavět 3 plásty (tím navíc využiji více mechanizmů, kterým včely tlumí kleštíka a i různé patogeny). Zpravidla co nejdále od česna. Tím jsem vytvořil to falešné hnízdo, na které se stahne převážná část kleštíka. V té zbývající jsem tak naředil jeho populaci. No a nyní včelám umožním utvořit to pravé plodové hnízdo. Kde normálně je? No přeci u česna. Tak, že co udělám? Matku pustím a ten vlastně vytvořený oddělek odstraním. Nepíši záměrně jak. To neznamená vůbec nebo jen likvidaci těch plástů a včel. Zase způsobů může být desítky (třeba i oddělek). Nebo mohu pracovat ne s izolátorem, ale celým modulem (nástvkem), podle toho, jaké mám úly, rámky, zda mám či nemám matří mřížku, očka, mezidna…… Včelaření je o pochopení vztahů ve včelstvu a jen málo o technice. Vím, že tohle je pro začátečníka těžké, nevyčítám ti to. To je ale to nejdůležitější při jiném úhlu pohledu, změně myšlení a přejití na včelaření podle tezí ŠANCE PRO VČELY, tedy včelaření co nejblíže přírodě. Bez toho to bude jen předstírání a budeš pořád na něčem, někom závislý. Bez toho se nebudeš přibližovat realitě. Na svém webu zřizuji část otázek a odpovědí pro příznivce včelařů respektujcí teze hnutí ŠANCE PRO VČELY (ŠPV). Tam uvedu i tvojí otázku. Samozřejmě další , které se budoú týkat včelaření podle tezí ŠPV, budu uvádět tam. Požehnané Vánoce a vše dobré v následujícím roce a všech dalších . LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Jan Sochor (+1), Miroslav Matucha (+1), Rastislav Rosa (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Příspěvky k tématu |
Leoš Dvorský - provozní metoda - Karol Lamacz - 20.12.2020, 02:38 AM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Jaroslav Jelínek - 20.12.2020, 11:28 AM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Leoš Dvorský - 20.12.2020 01:35 PM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Jaroslav Jelínek - 20.12.2020, 03:48 PM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Jiří Sláma - 28.12.2020, 09:34 PM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Jaroslav Jelínek - 29.12.2020, 05:34 PM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Leoš Dvorský - 10.01.2021, 05:53 PM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Tomáš Kudoláni - 22.02.2021, 01:35 AM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Dana Krupová - 22.05.2021, 05:44 PM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Jindřich Šafránek - 15.06.2021, 03:12 PM
RE: Leoš Dvorský - provozní metoda - Jiří Sláma - 15.06.2021, 04:09 PM
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)