Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
|
07.12.2020, 12:41 PM
Příspěvek: #385
|
|||
|
|||
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
Mirku, napsal jsem 85%. Nejde jen o ty roztoče, ty se dají odstranit se zavičkovaným plodem biotechnologickým postupem, ale o ty mladušky které jsou nakažené, ale ne tolik aby zemřely samy. Ty by se mohly podílet na krmení další generace a znovu ji nakazit. Má se za to, že je ta 85% KM sundá. Letos jsem v průběhu sezony viděl jen jednu včelu bez křídel u jednoho včelstva. Někdy na začátku srpna. Nebyla to moje genetika,dostal jsem je jako vyzimovaný odd, jinak to včelstvo vypadalo normálně, dost plodovalo a plod vypadal dobře. Připravil jsem si matku na 1NN, že ji v říjnu vyměním oddělkem . No ale v říjnu už milé včelstvo šlo do kopru, 200 včel a matka, nevylupováno. Tak jsem ho zavřel a oddělek zimuji na pár plástech v jednom NN. Jsou holt genetiky co se moc nebrání.
Antoníne, psal jsi že ti loni padlo vše. To je blbá situace, ale proč jsi jako člen ŠPV tady něco nenapsal. Zásada je samozřejmě taková, že hledat nový materiál by se mělo tam, kde včelaříme, ale proč nezkusit něco částečně vyzkoušeného a odolnějšího, když místní materiál měl 100% úhyn? Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)