Volná stavba v rámečkách
|
29.11.2020, 07:43 AM
Příspěvek: #216
|
|||
|
|||
RE: Volná stavba v rámečkách
Jirko, chtěl jsem napsat, že jsi nečetl můj předchozí příspvěvek. Nyní koukám, že včelaříš od letoška. Tak to ty informace vnímáš spíš jen jako slova. Tady platí, že pro informace musíme každý dorůst, to neber ve zlém je to tak se vším a u všeho a platí to samozřejmě i pro mne.Ono, když si člověk neumí něco představit, nemůže toho ani dosáhnout.
To "trhání" plodového hnízda u slabého včelstva bylo myšleno trochu jinak. Je to tuším v otázkách a odpovědích snad č. 5 nebo 7. Jde o to nechat to slabé na jaře zesílit. Spíš ho k tomu trochu popostrčit. Jasně, že to není moc přirozené a já to tak už nedělám, napsal jsem to před 10 ti roky jako odpověď panu M.Zase bych mohl sáhodlouze vykládat, jak to odpovídá tendenci a hlavně směrurozvoje, ale na to není prostor. Nahradil jsem to metodou posunu. Tedy plod zůstává kompaktní a jen se posouvá v prostoru, jako v přírodě. Jsou ale momenty, kdy se záměna dá využít, ale je [b]třeba počítat s následky. [/b]To je třeba vnímat v dlouhodobém horizontu.Za tu metodu posunu se mi před léty na VF vysmáli, co to jako je. Zase je to o tom umět uvažovat v obrazech. Co si kdo neumí představit......... Brzy (tedy možná, stále váhám, i protože mi bylo řečeno, že je to těžká četba) vyjde na našem webu a mém něco o mé metodice, ale nebude to krok za korem, protože já to tak technokraticky nevnímám a tedy ani nedělám. Já vlastně nevčelařím, já jsem jenom se včelami. Jen se mim snažím vytvářet podmínky. Bylo by to na dlouho i když samotné provedení je vlastně jednoduché. Podívej, když dám na jaře pod plodové hnízdo1-3 stavební nástavky (tady právě záleží na síle včelstva), víc už tam nemusím dělat, plodové těleso se přesune postupně sem směrem k česnu. Žádný další nástavek se nahoru nepřehazuju. O tom přeci Jirka i já stále píšeme. To se spíš v této době odebere horní s medem současně při tom rozšíření. Střední plásty st. nástavku jsou tmavší a ve středu, protože svislá osa z dělničiny je základ té kostry. Včely je anektují lépe než staré panenské (matky do nich nerady kladou). U mně včely vystaví nové dílo z 1/4 až 1/2. Nic není dogma, záleží v jakém stadiu se včelstvo nachází. Jestli má letošní, roční....4 letou matku. Něco jiného by bylo, kdybych jako biotechnické ozdravné opatření vsunul nástavek nad plod (to ale ne brzo na jaře ale později třeba při odběru medu na konci května, to není u všech včelstev, samozřejmě), který by měl třeba po stranách 3 souše a uprostřed 3 st. rámky nebobych v horním nástavku s plodem odstranil zavíčkované plásty a nahradil st. rámky. Také to jsem v lednu v Turnově ukazoval při rozšiřování jako možnost biotech. opatření. Je třeba vycházet i z toho, že jen odstranovat patogeny z díla na 100% není programově dobře, ani v přírodě se to neději, ale jen se zpravidla ředí. Mají-li se včely snějakým patogenem vyrovnat, musí s ním být neustále ve styku. Na tom je založeno i očkování. To ředění se provádí , tedy nebo alespoň já to tak dělám, jen v případě, že to některé včelstvo nezvládá, tedy zase bodově. To včelstvo je pak určeno k "revitalizaci" v září celým oddělekm. Prostě slekce, kterou by měl dělat každý jako příroda. U mně ale dochází spíš k zesilování infekčního tlaku. Rozeznávejme 2 věci, včelaření na med, pro zábavu a pak jako poslání. U toho poslání se to stane součástí vašeho života a začnete uskutenovat věci nečiněním, jak někdy říkávám. Nyní více pro Karola. Když tvořím oddělek jako tzv. ozdravný, vezmu horní plodový nástavek. Dám jej zcela nahoru pod něj mžířku, na ní 2 cm vysoký rám, ten nástavek, otevřu očko. Za týden ho oddělím folií od hlavního včelstva a je hotovo. Jasně, dám matečník..... pak odstraním první zavíčkovaný plod mladé matky (to by měl být první biotech. zákrok s využitím koncentrace V.d s následným odstraněním. Stejně tak u smetence, roje a mám V.d. na kolenou). Jinak k té obměně. Tak na jaře mám třeba včelstvo v 5NN. Podstavím 3NN, odeberu 1NN smedem, tj. je jich 7NN. Pak udělám oddělek a odeberu 1NN s medem, tj minis 2NN, mám jich zase 5NN a jsou zase připraveny na zimu. Pochopitelně já dělím včelstva na cca 3 skupiny, slabá, střední, dospělá. Vše má svoje. Praciji ale spíše individuálně. To jde klidně i se 100 včelstev. Ta jsem měl. Důležité je při případném zákroku uvažovat zase dlouhodobě, vyhovět včelstvu v jeho vizi protoru, slučovat více oparací do jedné. To samozřejmě neznamená, že všechna včelstva prochází tím sítem. To by nebylo ani dobře. O toho jsou ty oddělky, abych je zrevitalizoval v září, říjnu. Máte tak trochu smůlu. O tomhle všem jsou nebo spíš byl mé přednášky, které už neprovádím. Proto byl ten seminář v lednu, aby jste měli alepoň k dispozici těch pár bodů a mohli začít včelařit bez chemie a po svém. Nyní se tohle dozvíte už jen na mé včelnici nebo kdyby se někomu chtělu udělat CD s přednškami. Ony jsou někde nahrány, ale jsou trezorové.Ven se dostala jen ta jedna propagační na JUTUBku z Brna dík T. Jelínkovi. Tady (v MB) jsem je ale přednášel snad všechny a výsledek je stejně 0. Ono to alternativní včelaření není fakt pro každého. ld. Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Rastislav Rosa (+1), Karol Lamacz (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)