Snůška - aneb nosí, nosí?
|
27.09.2020, 11:00 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.09.2020 11:03 PM od TomášJelínek.)
Příspěvek: #206
|
|||
|
|||
RE: Snůška - aneb nosí, nosí?
Mám včely v Mnichovicích u Říčan druhým rokem a zdá se, že se snůškou to zde není příliš horké. Když si pročítám toto fórum a i několik včelařů v okolí mi potvrdilo, že slídění probíhá třeba již od půlky června, říkám si to přeci není možné, to musí být hodně zlé, když již na konci jara není v přírodě znatelná snůška.
Přijde mi, že pokud by v krajině bylo dost nektaru raději by si ho včely nasbíraly v krajině a nechodily by riskovat do cizího úlu. Jinými slovy to, že včely slídí, je spíše důkaz jejich zoufalství, než že by to dělaly pro radost. Nebo se pletu? Nabízí se tedy otázka jestli může jednotlivec znatelně zlepšit snůšku. Tim nemyslím mít na zahradě něco ke včelí pastvě - to je samozřejmost. V sousedství je několik nesečených opuštěných luk o ploše min 1 ha, kde jsou především dvoumetrové kopřivy - předpokládám, že ty mnoho snůšky neposkytují. Začínám je sekat kosou podle tohoto návodu a tím louce vrátit rozmanitost, aby tam rostly kopretiny, řebříček, chrpy, jitrocel, brutnák, měsíček, atd. Má s tímto někdo zkušenost? Dá se znatelně vylepšit včelám pastva nebo to považujete za "dané"? |
|||
Hlasování: Oldřich Šlegr (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)