Poraďte prosím
|
01.06.2020, 08:34 AM
Příspěvek: #16
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
Tohle zavírání jsme dělali někdy v 70tých létech. Pokud máš drátěná dna (dříve se říkalo kočovná), není problém. Jen to chce i přikrýh úly mokrými pytly.Doba se omezovala jen na dobu postřiku, případně cca 2 hodiny po. Upřímně nevím, jestli to mělo nějaký význam. Včela není králík. Je to stres pro včely i lidi. Proto se dbalo spíš na dodržování toho, aby to zemědělci prováděli v době bez letu. Tedy do 7.00 a po 20.00, pokud to byl kvetoucí porost. Dneska nevím. Zemědělci si myslí, že když postřik ohlásí, že mají hotovo (ne všichni, jsou i vzácné výjimky). Ale není tomu tak. Stále musí doržovat to, že nesmí stříkat kvetoucí porost a ten je, když na 1m2 je 10 rostlin kvetoucích. Teda jestli si to pamatuju. Je lépe se s tím zemědělcem dohodnut a vysvětlovat mu to. Ony totiž včely pak chodí i na nekvetoucí porosty pro vodu, třeba na cukrovku nebo přes ty porosty létají a to může také vadit. Za to, že se dnes na včely nebere moc zřetel si mohou ale včelaři sami, protože dlouhodobě ve včelách vidí jen výrobní prostředek a se zemědělci nespolupracují, nevysvětlují jim situaci. Když jsem slyšel, jak se zástupci včelařských organizací dohadovali s ministerstvem, nebyl jsem téměř schopen slova. Takovou nekompetentonost jsem nezažil, jenže ti lidé to vůbec nechápu v souvislostech. To by se dříve asi nestalo. Bylo i časté, že se ti soc. jezedéros stávali včelaři, protože si to chtěli ověřit, co jim včelaři říkali. Tak se nakonec vyvinuly takové nepsané dohody. Třeba se mi stalo, že jsem jel ke včelám a oni tam před lesem stříkali řepku dávno po odkvětu látkou, která zabraňovala předčasnému otevení a vypadávání plodů. Takové lepidlo a to slepovalo včelám křídla, protože přes to pole létali. Když jsem jim to řekl, děníci zatelefonovali předsedovi a ten dal pokyn a okamžitě přestali a dodělali to jindy. Pochopil totiž, že nejde jen o jedy, které škodí včelám a nebral ohled jen na předpisy. Dnes se ale vše děje velmi povrchně, jenže to už je zase jiná písnička. Se zemědělci se ale dá dohodnout i dnes. I to jsem cca před rokem zažil, kdy paní odložila postřik na "mimoletovou" dobu a ještě mi poděkovala za info. Ultimata jsou k ničemu. Přeci jen někteří z nich mají stále vztah k půdě a přírodě jako celku. ld
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Jindřich Šafránek (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)