R.Linhart - Myslet jako včela, Včelařit jako včela
|
20.05.2020, 04:44 PM
Příspěvek: #4
|
|||
|
|||
RE: R.Linhart - Myslet jako včela, Včelařit jako včela
jj, k tomu přirozenému prostředí se vrací v té knize velmi často a celá ta metodika vč. toho, jaký je ideální úl vychází z toho, jak fungujou včely volně v přírodě. V knihách se snaží skloubit tyhle poznatky dohromady tak, aby to bylo použitelné i pro "komerční" včelaření.
Jinak máš pravdu, že termosolární "high-tech" úl a přirozené prostředí na první pohled nejdou moc dohromady, ale i to tam vysvětluje, jak k tomu došel a snaží se tím termosolárním úlem vytvořit ideální podmínky. Dutina stromu je typicky silně zateplená, to splňují zateplené úly. Ale v nich zase je pomalejší jarní rozvoj, protože nevyužijí zimní slunce. V tenkostěnných zase více včely protopí, když začnou po zimě plodovat. Takže odpovědí je termosolární úl, který je silně izolovaný a zároveň by měl umět využít jarní sluníčko. Jeho nevýhoda je zase v létě, kdy se může přehřívat a je potřeba skla zaclonit (ale to není asi nic složitého ani pracného). No a hlavní výhoda celého toho aparátu je termosolární léčba - zjednodušeně se zvýší teplota v plodišti natolik, že VD už to nerozdýchá zatímco včelám to ještě nevadí, tedy alespoň podle jeho zkušeností ![]() Mě na těch knihách vyhovuje, že to není podané formou "tak to prostě je a takhle to dělej a tohle nedělej", ale je to zdůvodněné a dává to jako celek podle mě smysl. Ale třeba mi někdo otevře oči a najde v těch myšlenkových konstruktech zásadní chybu. Ať je to jak chce, nejlepší je zeptat se včel (už nevím, kdo to kdy řekl) - prostě nic není pro každého a každý si tu svoji cestu musíme najít sám. Já jsem začínal v tenkostěnných a mě třeba tady na Vysočině, kde furt fučí, moc ochotně stavět nechtěly. Teď když začínám podruhý jsem začal v zateplených a zatím svým chabým pozorovacím talentem jsem nabyl dojmu, že staví o dost lépe. Termosolární úly ještě nevím, jak půjdou, čekám na dodání. Ale všechny ty moje "závěry" jsou zatím směsice nezkušenosti, náhody a vyšší moci ![]() ![]() ![]() Vysočina - Hamry nad Sázavou 555m, RM 39x24 |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Příspěvky k tématu |
R.Linhart - Myslet jako včela, Včelařit jako včela - Stanislav Rataj - 20.05.2020, 03:25 PM
RE: R.Linhart - Myslet jako včela, Včelařit jako včela - Petr Smrčka - 20.05.2020, 03:45 PM
RE: R.Linhart - Myslet jako včela, Včelařit jako včela - Stanislav Rataj - 20.05.2020, 04:15 PM
RE: R.Linhart - Myslet jako včela, Včelařit jako včela - Petr Smrčka - 20.05.2020 04:44 PM
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)