(11.07.2013 08:04 AM)Lucínek napsal(a): Krásný den,
chtěl jsem se tady zeptat, jaké jsou skutečně zákonné povinnosti při zahájení včelaření.
- Jednak by to měla být registrace u ČMSCH, ale narážím na tom, že formulář hovoří o "stavu včelstev k 1.9." a "pro nové včelaře slouží první hlášení jako přihláška". Znamená to tedy, že mám tyhle papíry poslat až k 1.9.?
- Dále ohlášení umístění včelstev na město (obecní úřad). Komu se to má hlásit a také to musí být hned, nebo k nějakému datu?
- Fumigace a další léčení - co aktuálně je skutečně povinné a musí být vykázáno, že proběhlo?
- Evidence spadu VD, veterinární vyšetření měli apod. - jsou povinné ve smyslu zákona nebo veterinárních nařízení? To, že je třeba např. sledování spadu provádět kvůli zdrav.stavu včelstev je jasné, ale jde mi o nějaký reporting úřadům apod.
Díky moc za odpovědi, věřím, že stejné otázky si kladou i všichni ostatní začínající včelaři a od členů ČVS se dozvíte věcí "co musíte", až vám z toho jde hlava kolem ... přitom si myslím, že půlka těch věci povinná určitě nebude.
Pravidla pro začínající včelaře jsou velmi dobře popsaná Karlem Crhou v Kapesním průvodci alt. včelaření, které najdeš na stránkách šance pro včely mezi soubory ke stažení.