Zdravější krajina
|
10.04.2018, 01:56 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 10.04.2018 01:58 AM od Miroslav Matucha.)
Příspěvek: #2
|
|||
|
|||
RE: Zdravější krajina
Já už to sem možná jednou psal. Nevím u ostatních případů z toho videa, ale ochrana chřástala to je komedie na entou. Žiju už třicet let v lokalitě, kde se desetiletí jen pásly jalovice, sekalo se, sušilo,... Ochrana ničeho žádná. A chřástal tu byl, křepelky, zajíci v desítkách, možná stovkách kusů. Dnes nic, přestože všichni v okolí berou dotace na chřástala ( já taky - je to povinnost určená Krnapem), do konce léta tady trčí šedivé porosty dřevnaté trávy, která plodí pouze kvanta ovádů.
Před lety, když začínaly dotace na chřástala, se u mě na penzionu pořádal seminář o chřástalovi. Ornitologové, zástupci SZIFu, okolní farmáři,... Tam ornitolog ukazoval mapu výskytu a tam bylo vidět, že zatímco u nás je jeden pták na kilometry čtvereční, za to v Lotyšsku či Estonsku desítky ptáků na kilometr. Jsme pro něj okrajový region. A asi jak ho celkově ubývá v Evropě, tak se více stěhuje nahoru k severu za vyšší možností se spářit. To za prvé. A za druhé dříve se na loukách páslo a sekalo bez ohledu na hnízdění, ale rotačky měly 160 -200 cm záběr. Pták či zajíc měl možnost přesunu a i tak jich hodně zařvalo. Dnes kromě toho, že se seče díky dotacím a termínům desítky i stovky hektarů najednou, se to seče během několika hodin strojem s dvojnásobnou rychlostí a se záběrem 6 - 9 metrů. Nic neunikne. Dnes jsou u nás díky dotacím pouze ti ovádi. Loni na stovce hektarů snad jen jeden chřástal. M.M. ![]() ![]() ![]() |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Ali (+1), Aleš Molčík (+1), Václav Návara (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)