Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vlastnosti včelí linie
01.10.2017, 11:03 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 01.10.2017 11:35 AM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #30
RE: Vlastnosti včelí linie
Jindro, to máš těžké. Cui bono- to je oč tu běží.Kdyby skutečně něco dělaly, přišly by o práci.

(29.09.2017 07:45 AM)Aleš Molčík napsal(a):  
(28.09.2017 11:44 AM)schützmeister napsal(a):  A ti, kteří mají včely pro doplnění rodinného rozpočtu, se prostě bojí neznámého. Tak to je aspoň u mě. Musím pomalu, s rozvahou. On ani ten Leoš není tam kde teď, od začátku svého včelaření.
A pak je tu to doplňování stavů po úhynech. Místo využití selekce k rozchovu odolných, všichni dovezou, co kde seženou. A tvoje snaha je rázem zase na začátku.

Tohle má návaznost a pokud jsou včely i víc než pro koníček a přijdou úhyny, tak stejně včelař přijde o minimálně většinu. Takže někdy to opatrně může znamenat pozdě. U mě když došlo k úhynům, tak z toho co zůstalo nešlo pokračovat na ničem. Ty včely od jara vůbec se nerozvíjely, ale spíš pořád slábli. Ale měl jsem štěstí, že vedle soused o pár kilometrů, měl těch včelstev původně ke stovce a po úhynech mu cca dvacet zůstalo a byl ochotný se podělit. Takže moje "linie" jsou ty co vydrželi úhyny i když pořád ty úhyny budou, tak už to není v takovém rozsahu.

Tak u mně opatrně znamenalo nejprve 1,2,3-5 včelstev na stanovišti bez (nebo i 0).Tak jsme se učil poznávat.
Pak 30%,50%,100%. Systém kaskád, bodové ošeření............. až k dnešku. Chce to plán ,ale hlavně pochopit, že zbavením se roztoče se nezbavíme virů, N.c, N.a. Tedy ne zcela, to je tak 1/3 úhynů ale jsou asi nejčastější.
Pak je tu N.c. a pesticidy, které oslabí imunitu včelstva, plodu. Až budeme nazávat věci pravými jmény, třeba CCD, budeme o velký krok dále.
Vše ale umíme vyřešit, jen je problém včasného rozpoznání, to se podceňuje nebo vůbec nevnímá. Proto je dobře když si každý vytvoří vlastní systém tzv. varroatolerantní metody ošetřování. Zootechnika + genetika, to je cesta.
Když jsem to prvně vyslovil, tak se mi všichni smáli. No a nyní ti "propagátoři" varroatolerantního chovu skončili opět u jedů. Nezanedbatelný pomocník je i tzv. markerová selekce. Dát 100 včelstev na kupu a čekat co z toho zbude právě bez této markerové slekce je dnes již diletantství, přesto se to děje. Když jsem ho také prvně použil, tak mnozí hledali na internetu, kdo to prvně tak použil místo toho, aby se snažili pochopit oč jde. Jak říkám, je to jednoduché, ale ne snadné. Lidé si zvykli na rychlá řešení bez ohledu na dopady. Nestačí jen vědět, ale hlavně umět a to se na internetu nikdo nenaučí. Často hledáme jen slepou víru a ne moudrost a pravdu. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Debora (+1), schützmeister (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Vlastnosti včelí linie - Tomáš Palata - 12.10.2013, 10:20 PM
RE: Vlastnosti včelí linie - Crha Karel - 13.10.2013, 09:36 AM
RE: Vlastnosti včelí linie - Faneka - 26.09.2017, 12:32 AM
RE: Vlastnosti včelí linie - Ali - 26.09.2017, 11:34 AM
RE: Vlastnosti včelí linie - Faneka - 26.09.2017, 03:24 PM
RE: Vlastnosti včelí linie - Ali - 26.09.2017, 04:31 PM
RE: Vlastnosti včelí linie - Crha Karel - 27.09.2017, 03:43 PM
RE: Vlastnosti včelí linie - Ali - 28.09.2017, 10:05 PM
RE: Vlastnosti včelí linie - Ali - 29.09.2017, 12:18 AM
RE: Vlastnosti včelí linie - Leoš Dvorský - 01.10.2017 11:03 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)