Zkušenosti s volnou stavbou
|
12.07.2017, 01:37 PM
Příspěvek: #258
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
(11.07.2017 05:51 PM)Milan Urík napsal(a): Ahoj Toníku, kolik máš toho času Japonců? Není to tak dávno,cos je velmi propagoval a chtěl jsi na Japonce převést většinu svého chovu. Mám několik známých, kteří sd nechali nalákat a vsichni uz Japonce rusi a znovu by do toho nešli. Díky. Ahoj Milane. Já vím, že to bylo adresováno někomu jinému, ale jen můj pohled. Předně je třeba si uvědomit to základní. Japončík vznikl v jiném prostředí pro jiný druh včely. Apis cerana, resp. Apis cerana japonica. Tato včelstva mají 7000-20000 jedinců. To je zcela něco jiného než u druhu Apis mellifera, kde je naprosto normální 50000 a více včel. Také proto třeba Japonci nahrazují svá včelstva těmi našemi včelami, protože mají více medu. Dobré to není, ale je to tak. Je třeba tedy používat i rozum a ne jen nekriticky přejímat cizí. O úlech to ale není. Třeba v lokalitách, kde je dlouhodobá snůška taková včelstva mají šanci. V lokalitách, kde je třeba výborná, ale jen krátkodobá snůška takové včelstvo nemá šanci ani pořádně zesílit natož donést zásoby. To mám odzkoušeno i u sebe a to ta včelstva zimovala v 6-8 nástavcích. Jo přežijí i ve dvou, ale zimu nepřejdou a uhynou hlady. Japončík je taková hračka, ale proč ne? Když pro to jsou snůškové podmínky. Druhou věcí je, že v japončíkovi se začátečník nic nenaučí a pak jakýmkoliv snahám o alternativu nechtěně škodí. Jsou lidé, a i v ŠPV, kteří se toho průmyslového pohledu na včely nedokáží zbavit. Myslí si, že včely stačí nacpat do "bedny" pak sebrat med a hotovo a myslí, že se blíží brtnictví. Jenže brtníci toho o včelách věděli sakra hodně a také uměli, což se o dnešní populaci "včelařů" říci nedá. Vše dobré. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Miroslav Macek (+1), Martin Smutný (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)