Vytváření oddělků a rojů
|
07.07.2017, 03:57 PM
Příspěvek: #27
|
|||
|
|||
RE: Vytváření oddělků a rojů
Mistři včelaři, haló, potřebuju poradit.
Nevím jestli su ve správném vlákně. V jednom ležanu mám jedno včelstvo asi měsíc bez matky. Nechal jsem v něm narazit matečníky roubem, ale nemají mladušky, matky dochovali velice slaboučké. V jiném ležanu mám zase dvě včelstva, neboť při překládání nástavkových tyto byly vedle sebe a musel jsem je do ležanu dát obě na přepážku a nástavky. Mám v úmyslu jedno z těchto včelstev přestěhovat do toho bezmatečného. Chtěl jsem to napravit Taranovým rojem, ale vzpomněl jsem si, že tady někde byla rada od Jirky Marxe, řešení podobné situace přeletákem, což mě připadá velice elegantní řešení. Tak jsem se nad tím zamyslel, a on, ten Taranův roj se mi jeví v zásadě taky jako přeleták, řekl bych "navolno", kdy jedna část zůstává v úle a druhá vně úlu. Stále to vnímám funkcí ale jako přeleták. Tak jsem si řekl, že bych to udělal stejnou formou, kdy jedno celé včelstvo (z toho dvojáku) i s velkou částí díla přeložím do toho bezmatečného přes noviny a co se vrátí na původní místo dám taky přes noviny spojit s tím vedlejším. Tím budu mít v každém ležanu po jednom celém sloučeném včelstvu a bezmatečné zároveň napravené. Je to správná myšlenka nebo blbost ? |
|||
Hlasování: Rasťa (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)