Biologické možnosti ošetrovania včelstiev
|
23.06.2017, 07:24 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.06.2017 07:45 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #65
|
|||
|
|||
RE: Biologické možnosti ošetrovania včelstiev
(21.06.2017 02:10 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Jo, Milane, je to jak píšeš. Slunovrat bych ale bral jako hranici ke které se to počítá. Ono skutečně stačí na 14 dní izolovat matku na 3 plásty, pak z nich udělat oddělek a znovu na 14 dni a ten třeba odstranit a máš po V.d. Já to letos vykoncentroval jen na 1 plást. Ta tvorba oddělků bohatě stačí na ředění populace, podobně jako u rojů. Totožné to sice není, protože oddělek má zpravidla větší kapitál V.d., než roj, ale ta pauza stačí a je to výrazná pomoc.Trojrámikový odloženec na rámiku 37x30 a 42x17 nebude určite to isté. Úľová zostava v čase kvitnutia agáta je vysoká asi 90 cm. To sú v mojom prípade 3 nadstavky JU a v tvojom Langu je je to 6 nadstavkov na výšku úľa. V dvojnadstavkovej úľovej zostave 12R/42x30 to bude zas niečo iné, vysoké 60 cm. Ak matke v tvojich Langoch stačia vo väzení na 14 dní 3 rámiky, tak mojej matke v JU by mohli stačiť len 2 rámiky. Je to technická otázka veľkosti väzenia pre matku na tebou spomínaných 14+14 dní, čo časovo pripadá na druhú polovicu mája do druhej polovice júna. Tak som to pochopil z tvojich príspevkov. Včelstvo bude 28 dní v kuse "bez kladenia matky" a po troch týždňoch bez pribúdania populácie včiel v úli. Včela sa predsa 21 dní vyvíja v bunke, 21 dní pracuje v úli a 21 dní znáša potravu do úľa. Polovicu z tohto času treba väzniť matku. Väznením matky 14+14 dní včelstvo zoslabne natoľko, že jeho rozvoj po slnovrate je ohrozený. K takej situácii nedochádza ani pri delení včelstva rojením. Potom je to otázka veľkosti odložencov, či má význam po väznení matky urobiť pozbieraný odloženec z viacerých zaplodovaných rámikov, keď roztoče Varroa sú sústredené práve pod viečkom v plástoch z väzenia matky. S veľkosťou rámika tiež súvisí množstvo odviečkovaného plodu po druhej 14 dňovej etape znižovania počtu roztočov Varroa vo včelstve. V dvadsiatych rokoch minulého storočia konštruoval nemecký včelár Kuntz vo svojich úľoch tojrámikové väzenie pre matku. Písal som o tom pred časom na mojom blogu. Vtedy zmenené postupy v poľnohospodárstve s narastaním počtu prestávok s nevýdatnou pastvou pre včely, prinútili včelárov prispôsobiť sa zmeneným pomerom. Z toho dôvodu potrebovali včelári obmedzovať matku v kladení. Tak vznikla nová a dodnes včelármi zaužívaná technika ošetrovania včelstiev. Začali obmedzovať matku v kladení vajíčok uzatváraním do väzenia a z produkčného včelstva jej odstránením s odložencom pred ukončením poslednej jarnej znášky. Kuntz prevesil do väzenia matku s rámikom, druhý rámik bol žemlovej farby alebo práve postavený na začiatkoch medzistienky a tretí rámik bol stavebný, na ktorom včely postavili trúdie dielo. Mňa zaujíma práve trojrámikové riešenie väznenia matky so stavebným rámikom v čase preplňovania úľov včelami. Snáď sa roztoče ulakomia na trúdí plod. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)