Přírodní chov matek
|
20.06.2017, 04:56 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.06.2017 05:13 PM od Ali.)
Příspěvek: #16
|
|||
|
|||
RE: Přírodní chov matek
V téma náplní chov v praxi - jsem tu asi správně.
Zpětně jsem tu pročítal příspěvky (Biologické možnosti ošetrovania včelstiev, Přírodní chov matek, Volná stavba v rámečkách ...). A tam bylo docela důležité upozornění (nás zde mladých ![]() A tak jsem zjistil, že je to sloučené dohromady v Leošovém přísp. 25 a 27 "Tak se nauč hledat matku jednoduše. Na co je třeba m. mřížka????", "odděl cca po týdnu horní část od dolní pevnou přepážkou a dej matečník nebo štěp s plodem", "Vypadá to složitě, ale v zásadě to je na pár minutových operací." A jak jste poradili, tak jsem udělal. Šoupl jsem v ležanu celé dílo doprostřed, rozpůlil MM, za týden koukl kde je plod a kde prázdno. Z plodu jsem řízl dva proužky 2x 3cm asi devět buněk s vajíčky (červíky už blbě vidím a vajíčka jsou tutáč), pověsil jsem je naležato mezi rámky, na stranu kde nebyl plod, zašoupl přepážku a předevčírem už tam visely čtyři matečníky. Včely si vajíčka přebraly samy, které jo a které ne. Teď mě čeká snad už jen podzimní sloučení - revitalizace (chápu-li to dobře), tedy posunutí, resp. rozhození roční křivky vývoje VD a roční křivky vývoje včelstva, ručním biotechnickým opatřením, čímž se VD hůře dostává do nadvlády ve včelstvu. Říkám to dobře ? Pokud jo, měl bych tyto matečníky ještě zrušit nechat včelám vystavět nové, aby plodování oddělku bylo cca alespoň o celé jedno pokolení mateřského včelstva - tj. min. tři týdny, aby měl VD jasný předěl v původním vývoji, viz žlutě na obrázku v příloze. Je to paráda, na matečníky kouknu do uličky zeshora, nemusím nic trhat, rámky rozdělávat, jen pofouknu pusou, včelky se rozběhnou a vidím. Dík, zase jsem o kousíček dál. Příloha |
|||
Hlasování: Rasťa (+1), Tomáš Jelínek (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)