Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biologické možnosti ošetrovania včelstiev
12.06.2017, 10:11 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 12.06.2017 01:19 PM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #33
RE: Biologické možnosti ošetrovania včelstiev
Ti trubci jsou v pohodě, od toho tam jsou, jako ostatně všichni samci a pokud je to jedna včela, není to nic. Teda pokud by to bylo za 24 hod. Tak by to znamenalo výpadek plodu cca 30 mladušek za měsíc, s tím bych si hlavu vůbec nelámal. Musíš to spočítat kolik jich odejde ze včelstva za minutu (nejlépe při proletu mladušek) a udělat odhad za den (já to dělal 3x denně u všech včelstevech), měsíc. Pak se dá usuzovat jak je to nebezpečné, jak viry pokročily. Zde je velmi dobře znát plodový rytmus, množství plodu (pokud možno v buňkách , ti co slyšeli propočet množství dle velikosti buněk jistě nyní chápou proč jsem to ukazoval).Tenhle jednoduchý propočet je ze všech diagnostik nejpřesnější, to mi věř. Dělal jsem porovnání od r. 2005 a nakonec tohle bohatě stačí. Ï nezkušený včelař potřebuje vědět rychle jak na tom je. Veškeré složitosti jsou pro no......... akademiky.
Není důležité kolik V.d. spadne (navíc když se ani neposuzuje poškození, grooming), ale kolik zůstane a hlavně, jak škodí a to vystihuje právě jen toto.
Jenže protože to nikdo ve světě nenapsal, tak ....................... a já to používám už 12 let a nepletu se. Navíc vím, kde je ta HRANA.
Doporučuji dělat ale více diagnostik, třeba, na trubčím plodu nebo včelách, zase ale je třeba postupovat co nejpřesněji (je dobře to vztáhnout k množství trubčiny v buňkách , totéž u dělničiny a včel, tedy vždy použít 2 diagnostiky a porovnat, vyhodnotit). Seminář na diagnostiku zde chystám, ale stále nestíhám. Ještě jen pro doplnění. Letos jsem podobně zbavil 2 včelstva (byla na to spešl připravená) prakticky všech roztočů a nyní dělám další opatření už jen pro cvik, jinak to nemá význam. Zapomeňte prostě na jedy (a taky ty bláboly ,které se učí na školách) a snažte se vždy, když jdete do včel, udělat něco pro jejich zdraví (2x 3x za rok je víc než dost), metod a prostředku jsou neskutečné mraky. Rozhodně mnohem víc a účinnější než jedy!!!
Jo nyní koukám, že tam máš mraky mrtvolek, tak to je horší (rád bych je ale viděl), to chtělo častější odhad, ale dá se i to. Odeber včelám veškerý plod a přelož je pouze na st. rámky (dej tam otevř. plod 1 plást ze zdravého včelstva) a nech je stavět (podněcovat). Pokud nepomůže toto, nepomůže nic. Ale jak říkám, dá se, jen takto radikálně. Máme to s Radkem Hubačem odzkoušený. Samozřejmě se připrav na revitalizaci oddělkem, ale to je už všem asi jasné a není to nutné připomínat. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: Rasťa (+1), Radka Nývltová (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Biologické možnosti ošetrovania včelstiev - Leoš Dvorský - 12.06.2017 10:11 AM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)