Začínáme včelařit s ŠPV
|
03.02.2017, 05:47 PM
Příspěvek: #114
|
|||
|
|||
RE: Začínáme včelařit s ŠPV
Včely mám od července 2016, čtyři oddělky s mladou matkou na šesti rámcích míry 39x24 a přesadil jsem si je na zúžení do vysokého optimalu. Do půlky září jsem krmil po pár litrech cukrové vody týdně, aby si vystavěly další zásobníky a naplnily je, u třech se povedly 1-2 plásty do obyč. rámku, jedno voskovalo všechno možné, ale na kloudnou stavbu se nezmohlo. Dohromady dostaly kolem 50 kg cukru, což je asi dost, ale je potřeba odečíst výstavbu. Konec léta byl slunný, a hodně dlouho si nosily (asi) velká množství pylu, jestli i nektar neumím poznat (jde to?). K loupení nedošlo, byť jsem nechával otevřená česna (na minimum, ale byla) a jednou opatlal jeden úl cukrovou vodou (opláchnuto, ale stejně). Na podzim jsem nerad dal třikrát Varidol, první spady byly totiž v rozsahu 100-350 na včelstvo a nemile překvapily. Teď jsem po 30 dnech sebral měl, bylo jí hodně a vždy v pěti uličkách, což mě potěšilo (je jich dost) a vyděsilo (mají velkou spotřebu, co když dojdou zásoby). V jednom případě jsem našel dva kleštíky, jinak čisto. Vůbec jsem se o ně posledního půl roku hodně strachoval, no teď začínám mít opatrný dojem, že by to snad mohlo dobře dopadnout.
A když zpětně na fóru čtu (předtím to byly jen knihy a jeden kurz), co všechno se mohlo pokašlat anebo prostě jen nejít, kor když jsem si to napůl intuitivně improvizoval, tak jsem asi nejvíc moc vůl na planetě, a tomu prostě štěstí nemohlo odolat. Jenže to nejde donekonečna. Pokud by měl pro mě někdo nějaké rady nebo postřehy, zejména co teď dál s tím, aby se dobře rozjely, budu jenom rád. K tomu by se asi hodilo, abych zmínil, co mám a nemám v plánu, ať je se případně od čeho odpíchnout. V prvé řadě se v nich moc nehrabat, už mi vysvětlily, že jsou soudružky a mají rády klid na práci. Zatím chci hlavně dál poslouchat, jestli si hučí jako dosud a sledovat, jestli se před česnem neobjeví vyhladovělé s vystrčenými sosáky. Až se trochu oteplí, dát poblíž úlů pítko s rašelinou. Zvažuji ještě dát dvě slabší včelstva přes folii nad silnější, kvůli úsporám za otop, ale moc jistý si tím nejsem. Respektive jsem si tím jistý jako vším ostatním. Při tom bych jim chtěl nažebrovat panenské dílo z loňska, ať začnou stavět do strany. Je otázka, jestli jim k tomu občas nepřidat hlt medové vody, tady záleží nejvíc asi na jarním počasí. Ve chvíli, kdy dostatečně vystaví nové plásty bych je chtěl nažebrované přesunout nad plodiště (pokud nebudou zakladené) a po vystavění a zanesení nechat vykapat, a vrátit včelstvu pod plodiště. Snad by se matky mohly přesunout do nového, a původní plásty nechají zamedovat. Pak se uvidí, jestli je nechat, nebo spíš vytočit a vytavit (neznám stáří). Děkuji moc, jestli jste se tím někdo prokousal, snad je to srozumitelné, veškeré výhrady a připomínky zkušenějších (což jsou všichni už včelaři) jsou velice vítané. A závěrem: Ať už je jaro! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)