Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rámikové podnecovacie kŕmidlo
29.11.2016, 09:43 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 29.11.2016 09:48 PM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #1
Rámikové podnecovacie kŕmidlo
Včelári si často mýlia kapsové kŕmidlo s rámikovým kŕmidlom. Moje prvé včelstvo, kotré som aj s úľom kúpil od starého včelára v skorej jari, malo v plodisku rámikové kŕmidlo. Podľa mňa je to úžasná pomôcka v skorej jari pre včelára aj pre včely. Cez rámikové kŕmidlo má včelár možnosť hneď po očisťovacom prelete predstierať znášku a podnecovať tak včelstvá k plodovaniu. Z vlastnej skúsenosti viem, že s pomocou rámikového kŕmidla sa dá aj zo slabého včelstva, ktoré po prezimovaní obsadá len dve alebo tri uličky, vychovať silné včelstvo, ktoré maximálne využije letnú znášku.
Moje rámikové kŕmidlo som si urobil z lipového hranolčeka o rozmere 35x30 mm a na dĺťku rámika JU, ktorý používam. Je to vyfrézované korýtko, do ktorého sa zmestí 1 dcl medového sirupu. Je jedno či ten medový sirup urobíte v pomere 1:1 alebo 3:2. Keď po prvom jarnom prelete každý druhý deň nalejem do rámikového kŕmidla 1 dcl medového sirupu, a budem to robiť každý druhý deň dva týždne, tak po 21 dňoch mi včely husto obsadia 10 uličiek v hlbokom nadstavku. Pri desiatich včelstvách potrebujem na takéto podnecovanie v skorej jari asi 5 kg medu. Ak použijem na sirup cukor, nič sa nedeje. Včely ten 1 dcl sirupu neuložia, ale spotrebujú. Rámik s rámikovým kŕmidlom je zároveň stavebným rámikom. Včely v ňom postavia trúdie dielo. Po 21 dňoch ho vyrežem a počiatočný nárast roztočov Varroa v skorej jari zootechnicky zredukujem.

https://get.google.com/albumarchive/1130...AyUEduyLR9
Hlasování: straka (+1), Radka Nývltová (+1), Milan Daněk (+1), Václav Návara (+1), Aleš Molčík (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Rámikové podnecovacie kŕmidlo - Milan Bencúr † - 29.11.2016 09:43 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)