Začínáme včelařit s ŠPV
|
19.10.2016, 06:40 PM
Příspěvek: #113
|
|||
|
|||
RE: Začínáme včelařit s ŠPV
(18.10.2016 11:34 PM)Crha Karel napsal(a):Jsa začátečník, snad už mírně pokročilý, mohu alespoň popsat svoji aktuální zkušenost (především negativní) tak, aby pro ty, co jdou v podobných šlépějích, nezapadli do bažin beznaděje tak, jako Václav. O co nám začátečníkům vlastně jde? Jaké máme vize? Pořídíme si s radostí včely, chceme v budoucnu zvýšit jejich počet, nechceme léčit tvrdou chemií a když, tak jen max. KM, chceme ze včel mít radost a med. Nádherná vize. Ale přijde realita. Včely chtějí svoje a vy o nich nic nevíte. Vlastně víte. Z knížek. To je jako byste si koupili kolo a načetli si, jak se na něm jezdí. Než se to v praxi naučíte a než později získáte nějakou jistotu v jistých situacích, to trvá. A ne vše, co se píše v knížkách, u vás bude platit. To zjistíte. A bude to bolet. U včel se to - pokud budete alespoň trochu dodržovat kodex ŠPV - neobejde beze ztrát. Problém je v tom, že ne všechny části vize jste schopni realizovat jako začátečník současně. Ztráty budou. A nejen z důvodu VD. S tím počítejte. Z toho vyplývá, že pokud budete chtít mít včely, musíte množit min. k eliminaci ztrát. Když budete množit - a to budete muset už brzy zjara, tj.jak kde - u mě od půli května tak do půli června, bez ohledu na sílu včelstev - s největší pravděpodobností vám nezbudou dostatečně silná včelstva na to, aby si donesla dost medu. Medná komora v začátcích vezme za své. Natož abyste ze včel vytočily po 30 kg medu. Pak nastane problém, jak přivést jak oddělky, tak původní včelstva do síly, aby přezimovaly. Neumíte to. Souše nemáte. Včely musí stavět (bez mezistěn to jde ještě pomaleji), ale nestaví. Nevíte proč. Čím míň plástů, tím míň vychovaných včel. Čím míň včel, tím míň stavitelek. Čím méně stavitelek, tím méně stavby. Čím méně stavby, tím méně plástů, tím méně plodu, tím méně včel... kruh se uzavírá. A to do toho ještě vložíte začátečnické "já", jako třeba že překrmíte oddělek. Tj. že omezíte, někdy třeba fakt zastavíte, plodování. Prostě všechny volné buňky jsou zaflákané cukrem a matka nemá kam klást. A sezóna jede, ja zatraceně krátká. A do toho nemoci a parazitózy včel. Něco se na česně děje, ale vy to nepoznáte. Nemůžete. Nemáte zkušenosti. Podle vás létají a máte z toho radost... Přitom problém už je na cestě. Ale vy to nevidíte a problém vypukne až za několik týdnů v třeba už neřešitelné fázi. Důležité je dostat do oka normální provoz. Ale jak, že. Když máte více včelstev, je to jednodušší. Třeba čtyři létají zhruba stejně, jedno jinak. Pravděpodobně ty čtyři je normál. Když nevíte, natočte provoz na mobil - většina chytrých mobilů umí natáčet v HD (stačí půl minuty, minutu) a nahrajte třeba na youtube a pošlete odkaz Leošovi, ať se na to podívá (Leoši promiň, snad toho moc nebude). Důležité je natáčet zboku a tak, aby byl vidět let přilétajících a odlétajících včel. Třeba jako .(18.10.2016 10:53 PM)Vašek H. napsal(a): Tak to přátelé vypadá, že jsem se včelama skončil.Předpokládám, že Ti z této věty vypadlo slůvko "letos". Zkušenost je to bolestná, ale cenná, pevně věřím, že příští rok bude pro Tebe příznivější. K tomu co chovat. Alespoň ze začátku to neřešte. Na to, abyste minimalizovali možnost, že skončíte beze včel, doporučuji co největší variabilitu. Jak materiálu matek, tak stáří včelstev (něco oddělků, něco kmenových včelstev, něco rojů - vše pokud možno od různých matek). Ono se to časem úhyny vytříbí do té udržitelné podoby. Ale když si přivezete na včelnici jednu linii a ta padne, jste bez včel. K léčení. Když jsem prvním rokem začínal, chtěl jesm jenom KM (jak jinak). Naštěstí, opakuji naštěstí jsem narazil na netu na Leoše a ten mi mailem po zaslaném spadu po aplikaci KM v NH doporučil Varidol se slovy "ona to není taková tragédie ten Varidol". Tenkrát mě tahle věta zachránila včely... Časem jsem opravdu zjistil, že Varidol není v kontextu KM až taková tragédie, ale nesmí se z něho stát program. Jako na podzim 3x hlava nehlava. K tomu ještě jednu věc. Jak funguje Varidol. To jako když přijdete na nádraží, vrazíte do automatu dvacku a vypadne kafe. Nikoho to nepřekvapí, tak to má být. Ale KM, to je jiná. Vrazíte dvacku a vypadne kafe. Někdy. Někdy jenom poloviční a studené. Někdy vám do kelímku nateče jen horká voda. Někdy nevypadne vůbec nic. Časem zjistíte, že když si dá někdo kafe do minuty před vámi, tak kromě dvacky ještě musíte dvakrát bouchnout do automatu zboku. Ale než to zjistíte, bude vás to stát pár dvacek. Potažmo včelstev... Prostě kdy a kam v úlu dát KM záleží na mnoha faktorech. Všeobecné rady, jak použít KM, jsou fakt všeobecné. Záleží na síle včelstva, množství plodu, jeho rozložení, počasí s výhledem, kam umístit odpařovač aj. Jinak, než metodou pokus omyl to nevychytáte. Když to shrnu v kostce. Dělat oddělky. Radši silnější - min.4 plásty, z toho 2 plodové. V květnu. Fumigovat není ostuda. Alespoň ze začátku. Úhyn není ostuda. Je dobré komunikovat s obdobně smýšlejícími včelaři. Třeby zjistíte, že v tom problému nejste sami. Mějte se fajn. Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: goro (+1), Stanislav Rataj (+1), Martin Nezbeda (+1), Tomáš Jelínek (+1), nusige (+1) Zobrazit vše | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)