Důležité Článek o včelách
|
10.09.2016, 05:55 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 10.09.2016 06:02 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #21
|
|||
|
|||
RE: Článek o včelách
Aj pred storočím sa vo včelárskej literatúre a časopisoch písalo o návrate k prírode pri včelárení. Už vtedy bol problém s falšovateľmi medu medzi obchodníkmi. Dnes je situácia podobná. Biovčelárenie je profesionálne, je o zdravých včelích produktoch a je pod dohľadom odborníkov zo štátnych úradov. Ja som prírodný včelár. Prírodné včelárenie je zas o udržateľnom vedení včelstiev, je to hnutie o zdravých včelách a vychádza z poznania včelára ako slobodne spolupracovať so včielkami. Oba tieto prúdy vo včelárskych technológiách sa prelínajú a navzájom podporujú. K zdravému samoštúdiu každého včelára by mal stačiť graf o roku vo včelíne a včelí kalendár. Taký graf si pozorovaním dokáže urobiť každý včelár pre svoju lokalitu. Pri dnešnej zdravotnej situácii včelstiev je dôležité poznať bleskovú liečbu kyselinou mravčou. Týmto postupom ošetrujú včelári z regiónu Québec svoje včelstvá. Sme nútení včeláriť s klieštikom. Takéto včelárenie vyžaduje od včelára poznať množstvo informácií o živote včiel aj o živote roztočov Varroa. Ešteže tu máme internet.
Včelárim už len stacionárne a moje včielky majú každoročne v okruhu ich doletu zdanlivo rovnaké kvety i medonosné byliny, ale med, ktorý dorábajú, je každý rok iný. Dokonca aj v rámci jedného úľa, langstrotha či warré, sa na rôznych poschodiach med od seba líši. Vôbec nie som prekvapený poznámkou mojich zákazníkov, ktorí kupujú moje zlato zo dvora, keď s úsmevom spokojne podotknú, že im vždy predám gurmánsky vynikajúci originál, ktorý sa ani farbou, ani chuťou nepodobá medu z minulého roka. Vždy sa krátkymi poznámkami zmienim o kvetene mojej lokality medzi Rozsutcom, Chočom a Oravským hradom, ktorej nektár ovplyvňuje farbu, chuť, hustotu, prosto zloženie medu od mojich včielok. |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)