Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlasů - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči
24.06.2013, 09:35 PM
Příspěvek: #25
RE: Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči
Na přírodě vše nechávat nemusíme, ale můžeme se z ní učit a využívat toho.Např. téměř všechny mechanizmy, které včely v přírodě využívají a nejen včela vychodní, ale i medonosná, lze v našimi provozními metodami dobře napodobit nebo je i vyprovokovat. Už jsem to zmínil v polemice s Dr Linhartm na VF, není zdaleka jisté, že sem roztoč nepatří, resp, že se s ním naše včela v nimulosti nestýkala a nemusela s ním nějak "vycházet." Podle prof. Sakagamiho je hodně nepřímých důkazů (mmj i analýza křídel), že se druhy melifera a cerana vyvíjely společně jako jeden druh a teprve tak před cca 10000 lety došlo k oddělení, pravděpodobně v důsledku geografických změn. Je-li to pravda,pak je to návod a také pochopení, proč včely v přírodě přežívají i u nás. O tom myslím není již dnes vůbec pochyb.
Vyřezávání plodu také nedělám, jde to jinak, ale je to zase jen jden ze způsobů jakým se včela východní V.d brání a jeho odstraněním neděláme nic jiného, že napodobujeme plodovou přestávku způsobenou třeba rojením, migraci včelstva. Jenže důležité je vědět, kdy to provést, od boku to dělat nelze. Resp. lze, ale není to tak efektivní (musíme brát v úvahu u budoucí výnosy medu). Je třeba vědět i to , že v přírodě nikdy není v akci jen jeden mechanizmus. Nám by stačily 2-3 nadprůměrně vyvinuté, jenže v přírodě jich funguje 5-7!!! Je zde daný algoritmus. U nás, ale i jinde ve světě se tohle strašně bagatelizuje , vlastně nevnímá a proto jsme tam kde jsme, prostě čistě teoretické přístupy, spíš by bylo výstižnější, technokratické přístupy, jsou toho příčinou. My jsme ale zvláštní. Ti, kteří ještě včera nevěděli, neznali, nevěřili již dnes (chce se mi říci předevčírem) klidně dnes o tom samém přednášejí a pro jistotu, pomlouvají ty ,kteří to mají již za sebou a jsou o pár let dál. No prostě "odborníci". Když si vezmu co hloupostí a pak "odvolání" vyšlo v .... no nebudu jmenovat, aby mne Karel nenapomínal, ale jednou si možná dám práci a udělám z toho hezký seriálek.
Odstraňovat plod není efektivní kdykoliv, zase existuje jeden marker, kdy je to optimální, aby se odstraňoval plod skutečně napadený (nemusí nutně znamenat poškozený) do určité míry, tedy vhodný.
Věřte nebo ne, když se ta situace vyskytne a zvládne, zjistíte, že takový plod je skutečně vhodný jen pro slepice, stejně by z něj nic nebylo a není čeho litovat.
Ono je to ve své podstatě velice jednoduché, jen se k tomu poznání složitě dostáváme. Poznání prostě něco stojí.
Příroda je velmi krutá k těm, kteří chtějí přežít, proto bych ty, co plod odstraňují a chápou to v širším kontextu , rozhodně nezatracoval.
Klidně se přitom vystavím nebezpečí, že jsem snílek, anarchista, blázen, než aby mne považovali za chemického dědka.
I když odpovídám převážně na předchozí příspěvek, není to myšleno osobně, ale je to spíše vyjádření mého obecnějšího postoje k této problematice. Neznám celou pravdu, tak to tak berte. Díky LD

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Postupy, které mohou vést ke včelstvům odolnějším proti roztoči - Leoš Dvorský - 24.06.2013 09:35 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)