Chov matek pomocí nouzových matečníků
|
22.06.2013, 01:30 PM
Příspěvek: #26
|
|||
|
|||
RE: Chov matek pomocí nouzových matečníků
Já si myslím, že základní věc, má-li jít o přirozený chov včel, je položit si otázku "za jaké situace v přírodě můžou včely přijít o matku, aby byly nuceny narazit nouzové matečníky?" Já myslím, že k tomuto stavu dojde jen v případě nějakého vetřelce co si přišel pro med a matku zničil. Jinak v případě tiché výměny a nebo rojení, kdy se matka nevrátí, dojde spíš k situaci, že v tu dobu nemají včely už žádný otevřený plod a jsou odsouzeny k zániku. Tento stav jsem zjistil u jednoho vyrojeného včelstva před cca 14 dny. Tak jsem jim dodal otevřený plod a postupně během dalších dvou dní vajíčka v mateří buňce ať si odchovají novou matku. A samozřejmě narazily i nouzové matečníky na larvičkách různého stáří. A bylo krásně vidět, jak larvičky různého stáří jsou živeny odlišným množstvím mateří kašičky, ačkoliv vytažené matečníky jsou stejně staré. V podstatě bylo pravidlo, že starší larvičky dostaly míň kašičky než larvičky mladší. A je tu další věc, že matka ze starší larvičky se vylíhne dřív a ostatní matečníky z mladších larviček zlikviduje. A myslím, že na dobrou matku, která bude mít pro včely hodnotu nesmí být nic zanedbáno a proto když už odchovávat matky z nouzových matečníků, tak brakovat matečníky ze starších larviček, protože špatně živená larvička má větší sklon k nějaké vývojové vadě, která nemusí být vidět hned, ani se nemusí projevit hned. A včelstvo při výměně takové matky je v podstatě vystaveno častějšímu riziku přijít o novou matku.
|
|||
Hlasování: Jan Petřík (+1), Tomáš Jelínek (+1), Ali (+1), Debora (+1), Milan Bencúr † (+1) Zobrazit vše | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)