Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezimované odložence, matky a obchod so včelami
07.08.2016, 09:49 PM
Příspěvek: #38
RE: Prezimované odložence, matky a obchod so včelami
[quote='Debora' pid='11684' dateline='1470479876']
Mě se včelstvo po tříletém zápasení s viry také scvrklo na absolutní minimum do medníku v dadantu. Jsou to fotky z 29. června 2015. Na poslední fotce je vidět matku. Ale kdo to z nás nedělal, zachraňovat včelstvo, odsouzené v přírodě k smrti? V Tvém případě očekávám problém, že nemají čas ani na výměnu matky. Proto fakt bez jakékoliv kapky naděje a záruky. Přestěhovala jsem je z medníku do spodního vysokého nástavku dadantu, přidala jsem 3 plásty plodu se včelami a med. Nevěřil bys tomu, ale rozjely se jak děs. Ale infekční tlak potáhneš.

Tak naředění a snížení infekčního tlaku je metoda, jak včelstvo zachránit, rep. ,pomoci. Tím, že jsi dala cizí plod a včely jsi nejen ten infekční tlak snížila, ne-li eliminovala, ale navíc jsi změnila sociální složení směrem k tomu, které má šanci se s onemocněním vypořádat. Nemysli si, že když tam nějaké viry zůstanou, že se to musí táhnout dál . To vůbec ne. To by nefungovala revitalizace oddělky. Právě nyní máš na halence taky nějakého streptokoka a asi angínu nedostaneš. Big Grin Navíc zde působí něco jako heterozní efekt a to může působit dostatečně na ozdravení. Infekci si tedy samozřejmě dál táhnout nemusí. Podstatné je, že matka přežila a asi bude zdravá, což je podstatné. Uvidíš ale na dalším jejím plodu, resp. včelách. Když dají 2 generace, přežijí nejspíš i zimu.Tohle je jedna z variant, kdy se to dá zvládnout. Horší, když odejde matka, tam novou nepřidáš nebo jen na krátkou dobu po speciální přípravě toho včelstva a nyní by to nejspíš již neprošlo. Má to ale několik variant řešení. Uvidíš i podle toho, jak se poperou se zpracováním případně dodávaných zásob. Podle obrázků jsi tam zcela evidentně dávala naprosto zbytečně cukr, V.d. tam moc nebyl. Kdyby ho tam bylo kritické množství, viděla bys to na včelách. Škoda, že jsi neudělala řádný (teda asi) "smyv" tím cukrem, nespočítala, nezvážila..... U tohodle včelstva je nejnadějnější asi to, že tam nepropukla klinika N.a nebo N.c. Co by mne ale eminentně zajímalo je ten zbylý plod. Jsi ale daleko, tak je to pro mne mimo hru. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: Ali (+1), Jindřich Šafránek (+1), Debora (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Prezimované odložence, matky a obchod so včelami - Leoš Dvorský - 07.08.2016 09:49 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)