Děkuji, ano jak k tomu došlo. Od kamaráda jsem na jaře převzal moje včelky, dva Čechoslováky vždy v jednom VN. Postupně jsem je dopiplal na dva VN a měl radost i z prvního medu

málo, ale byl. Spíš jsem se bál točit ... jak říkám "Včeličky letos vytáčeli mě a ne já včeličky". Ale tam je všechno v pořádku. No a z těchto úliků jsem odebral po dva rámky s plodem a jal se dělat první oddělek. Kontroloval a nechal nakonec jen jeden matečník, vylíhla se matička a nastal průšvih, nevrátila se domu. Čekal jsem ji ještě pár dní, ale nic. A tak jsem od kamaráda dostal letošní matku. Oddělek se jevil celkem dobře, ale je na zahradě i s dvěma rodinama dalších včel. To jsou odchycené roje od kamaráda. Krásně jsem je usadil a krásně pracují a vegetí. No a protože není nikde u nás už co sebrat, tak jsem se rozhodl jim dát něco cukru. Večer už skoro za svitu baterky

a oddělku jsem dal ale těsto. Všechno dobré a po třech dnech jsem to opakoval. No a ráno nastal fofr. Na oddělek útok os ... okamžitě jsem česno upravil na 1cm a následovala i invaze včel asi ze sousedních úlů, protože na okolí je další včelař tak 1 km. Osy jsem chytal do PET flašek a likvidoval, sršně se tam motali také ..... no a tak jsem asi někde udělal chybu. Nepřestěhoval okamžitě (nemám kam) a podobně. Učení je těžké a jak říká moje Janka ... "si to pohnojil a příroda rozhodla za tebe" .... mě je nejvíc líto té matky

Nejraději bych ji přezimoval v teple u radiátoru a denně jí dával do misky medovou kašičku ale tak to nepůjde

Ještě jsem zapomenul, plodu tam moc není, tak že nevím, jestli ta matička za něco stojí. Zítra odpoledne jedu na zahradu, tak pokoukám, co je nového. Ale je jasné, že pokud tam nebude nový plod a matička se bude jenom procházet ... nepůjde asi na zimu k tomu radiátoru.