Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
04.06.2016, 09:11 PM
Příspěvek: #293
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa
lyn_x: to CO2 v podmetu je strakova fixní idea, neber to příliš vážně Smile. V létě si včely poradí téměř s čímkoliv, to máš naprostou pravdu, ale kupodivu i v zimě. V zimě lze omezit větrání na minimum, pokud je to krátkodobé. Vzroste koncentrace CO2, poklesne koncentrace O2, ale obojí včelám do určité míry v zimě zřejmě nevadí, spíš naopak. A vlhkost krátkodobě není problém - pojme ji med. Dlouhodobě je to již jinak - když se kapacita medu vyčerpá. Nymsa sice plíseň v úlu považuje za pozitivní, ale já s ním v tomto moc nesouhlasím Smile. Podle mne je ideální, když co nejvíce vlhkosti pohltí med, který je v okolí chumáče. To se skutečně děje, proto třeba zkrystalizovaný řepkový med není pro včely žádný problém. Dál by se ta vlhkost neměla dostat, tam už působí jen problémy. Podle mého názoru.
Sám mám jen spodní česna (8 x 400 mm) a mám dojem že to docela funguje. Při jarní prohlídce z plástů cáká med, jako by byla snůška Smile. Na strůpku juta, řádně propropolisovaná. Když tam dám igelit je to všechno plesnivý Sad. Podle mne bude asi optimální relativně malé česno + přiměřený odchod vlhkosti difúzí. Horní česna v zimě jsem zatím nezkoušel, možná budou na zimu o trochu lepší - kratší cesta vlhkosti z úlu ven a tím pádem méně plísně. Ale nerad jim to měním a v létě je horní česno v nástavkovém úlu hodně nepraktické. Pro včelaře. Znamená to víc žihadel ... V Nymsáku - to je jiná, tam je prostor pro experimenty Smile.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
RE: Přirozený život včelstev versus člověk J.Nymsa - Víťa - 04.06.2016 09:11 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)