Zkušenosti s volnou stavbou
|
09.06.2013, 03:23 PM
Příspěvek: #79
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
(09.06.2013 03:10 AM)renttip napsal(a): neboť si stále pohrávám s myšlenkou svatojánskou metodu zkusit. Stále jsem se bál mojí nadm. výšky 680m.Mám stanoviště v necelých 800m.n.m. Nadmořská výška má na volnou stavbu jediný nepřímí vliv : stavba začíná citelně později. To ale souvisí se snůškou a teplotou. Pozoruji rozdíl mezi stanovištěm 500 a 800 m.n.m. minimálně 14 dní ve všem. Jarní start, rojení, snůška a samozřejmě stavba. Je to o tom, že daleko déle trvá, než rozvolní chumáč - jak na jaře, tak v chladných dnech. To má samozřejmě vliv na stavbu. Mají o cca polovinu menší početnost a tomu odpovídá i stavba. Letos dolňáci vystavěli přepočteně cca 3 nástavky nového díla a horňáci jeden a něco málo. Stále to ale odpovídá velikosti včelstva, prostě když potřebují staví a je jen přirozené, že v chládku míň, než dole. Já osobně vůbec nechápu, jak někdo mlůže vydržet se starým dílem a radami typu : přidejte 1-2 mezistěny a jeden stavební rámek každý rok. Humus. Volná stavba je taková nádhera. |
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)