Legislativa ošetřování včel na Slovensku
|
23.04.2016, 11:28 PM
Příspěvek: #32
|
|||
|
|||
RE: Legislativa ošetřování včel na Slovensku
(22.04.2016 11:08 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): .... Možno netreba búrať moje, ale tvoje domnienky goro... Ja som si tie veci nevycucal z prstu, či tomu veríš alebo nie.Jaro, ja som ti napísal, že nemienim ďalej o tomto diskutovať, ale ty si ma až v dvoch príspevkov vyzval aby som konkretizoval , svoje tvrdenia. Ťaží sa ti otvoriť zákon a naštudovať si ho, odvolávaš sa na info od svojich priateľov veterinárov. Poznám aj takých veterinárov , ktorí v živote nevideli živú včelu, čím ale netvrdím že sú tvojimi priateľmi. Čiže ešte raz, vlastník zvierat sa musí starať o ich zdravie, na to je zákon!!! A podľa tohoto zákona si povinný chovať včely tak, aby boli zdravé, pričom klieštikovitosť je v prílohe č.5 označená za chorobu, ktorú ty sám musíš nahlasiť vetrinárovi že klieštika vo včelách máš !!! (a nie že sa môžeš rozhodnúť či budeš liečiť alebo nie, lebo ti to nikto neprikazuje!!!). Pozri si aspon tento výcuc zo zákona a toto je skutočne to posledné, čo k téme chcem písať (dal som si námahu a som ho prečítal, vybral som ti niektoré pasáže...) Zákon o veterinárnej starostlivosti - Zákon č. 39/2007 Z. z. § 6 Štátna veterinárna a potravinová správa (2) Štátna veterinárna a potravinová správa f) vykonáva klasifikáciu chovov, regiónov alebo oblastí z hľadiska výskytu chorôb uvedených v § 17 a v prílohách č. 4 a 5, l) vedie aktuálne zoznamy ...... oblastí klasifikovaných z hľadiska výskytu chorôb uvedených v prílohách č. 4 a 5, § 20 Zdravotné požiadavky pri premiestňovaní zvierat, násadových vajec a zárodočných produktov (5) Na účely prevencie a kontroly chorôb zvierat uvedených v prílohách č. 4 a 5 je vlastník alebo držiteľ zvierat povinný hlásiť podozrenie na ne alebo ich výskyt orgánu veterinárnej správy. § 22 Ochrana zvierat (1) Vlastník alebo držiteľ zvieraťa je povinný pri chove zvierat alebo držaní zvierat zabezpečiť ich ochranu a pohodu, ktorou sa rozumie dosiahnutie takého vzťahu medzi prostredím a každým individuálnym zvieraťom, ktorý s ohľadom na druh zvieraťa, stupeň jeho vývoja, prispôsobenia sa a domestikácie zaručí jeho dobrý zdravotný stav..... ŠTVRTÁ ČASŤ POVINNOSTI PRÁVNICKÝCH OSÔB A FYZICKÝCH OSÔB VO VETERINÁRNEJ OBLASTI § 37 Povinnosti vlastníkov, (1) Vlastník, ... 2) Osoby uvedené v odseku 1 sú ďalej povinné a) pri kontrole chorôb zvierat a hlásení chorôb 1. bezodkladne hlásiť orgánu veterinárnej správy každé podozrenie na chorobu uvedenú v § 17 a 18 a choroby uvedené v prílohách č. 4 a 5.... 2. dodržiavať povinnosti, ktoré nariadil orgán veterinárnej správy v prípade výskytu choroby alebo podozrenia na výskyt chorôb uvedených v prvom bode, 3. zabezpečiť prevenciu, kontrolu a eradikáciu chorôb zvierat podľa § 46 a preukázať výsledky vyšetrení príslušnému orgánu veterinárnej správy, § 46 Národný program eradikácie chorôb zvierat Na prevenciu, kontrolu a eradikáciu chorôb zvierat uvedených v prílohách č. 4 a 5 a podľa osobitného predpisu67a) schvaľuje ministerstvo na návrh hlavného veterinárneho lekára národné programy eradikácie chorôb zvierat. https://www.kvlsr.sk/ganet/kvlsr/portal....t-2007.pdf § 48 Priestupky (1) Priestupku sa dopustí ten, kto a) neohlási bezodkladne orgánu veterinárnej správy každé podozrenie na chorobu uvedenú v § 17 a 18 a choroby podľa príloh č. 4 a 5 alebo úhyn zvieraťa a neumožní jeho vyšetrenie, b) nedodrží povinnosti, ktoré nariadil orgán veterinárnej správy v prípade výskytu alebo podozrenia na výskyt choroby uvedenej v § 17 a 18 a chorôb podľa príloh č. 4 a 5, (2) Za priestupok uvedený v odseku 1 možno uložiť pokutu do 663, 88 eura. (8) V blokovom konaní možno uložiť za priestupok podľa odseku 1 pokutu do 300 eur. Príloha č. 5 k zákonu č. 39/2007 Z. z. CHOROBY, KTORÉ PODLIEHAJÚ HLÁSENIU A KTORÉ MÔŽU BYŤ ZARADENÉ DO NÁRODNÉHO PROGRAMU ERADIKÁCIE - Hniloba včelieho plodu Včely - Klieštikovitosť a akariáza Včely |
|||
Hlasování: Rasťo 71 (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)