Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Včelí úl a vítr k testování
10.04.2016, 10:16 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 10.04.2016 10:37 PM od Martin Smutný.)
Příspěvek: #25
RE: Včelí úl a vítr k testování
(10.04.2016 12:27 AM)Víťa napsal(a):  Já té hobře věřím Smile. Mám staré zásoby z hofatexu, ten už ale zřejmě zkrachoval. Tvrdili, že nepoužívají absolutně žádné přídavky a podle vůně bych řekl, že to tak skutečně je.
Slovenský Hofatex dělal hobru tak, že rozvláknil syrovou dřevní hmotu a pod parou se spojila (v tl. max 2 cm). Je to tzv. mokrý proces, energeticky náročný, ale vskutku bez chemie. Materiál je paropropustný (koef. µ=5), mám z něj dům i uteplívky strůpků již pár let.
Suchý proces dělá třeba německé STEICO - rozšmelcované suché dřevo se musí spojit pojivem, např. BiCo (polyester s polyethylenem) o objemu okolo 12%. To se týká i všech konopných, lněných a dalších tzv. "přírodních" materiálů.
Není hobra jako hobra...

Na druhou stranu mezi úlem s difúzním strůpkem (dřevo, filc) a úlem s fólií je diametrální rozdíl v plesnivění neobsazeného prostoru.
[/quote]

Odvod páry je klíčový směrem vzhůru, kam se často dává folie, právě z důvodu kondenzace páry a využití vody v předjaří. Čili souboj voda plus a plíseň minus. Vzpomínám na mistrovskou přednášku pana Volejníka - nedává folii a místo uteplívky má celý nástavek plný hoblin (svrchu i zespodu je myslím sololit). Masa hoblin si poradí s vlhkostí. A ještě má vynechán půdorysně vprostředku otvor, který je vycpán ovčí vlnou a do kterého brzy zjara dodá láhev s vodou (a opět ji utěsní vlnou). Voda nezmrzne, teplo ze včel to nedovolí a včely nemusí ven, kde jsou jejich ztráty veliké. Voda naopak pomůže prudkému rozvoji. Přijde mi to velmi chytré (ale ještě jsem nenašel čas to vyzkoušet....).
Hlasování: paveldino (+1), straka (+1), Víťa (+1), Miroslav Matucha (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 

Příspěvky k tématu
Včelí úl a vítr k testování - straka - 04.04.2016, 12:59 PM
RE: Včelí úl a vítr k testování - Martin Smutný - 10.04.2016 10:16 PM

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)