Hlasování: Využíváte tabulku vývoje včelstva v závislosti na venkovní teplotě?
Ano, využívám!
Ne, nevyužívám!
Uvažuji, že ji budu využívat.
[Ukázat výsledky]

Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách
26.02.2013, 05:05 PM
Příspěvek: #31
RE: Vývoj včelstva v závislosti na venkovních teplotách
Dnes +6 a když zasvítilo sluníčko, Singrovky si vyrazily na prolet. Vigorky zřejmě usoudily, že jim nic neuteče a zůstaly doma. Zapisuji pravidelně a sám jsem zvědav, jak se to osvědčí. Když nic jiného, budu mít aspoň záznam o teplotách a fenologii z každého roku.
Hlasování: Milan Bencúr † (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
26.02.2013, 08:15 PM
Příspěvek: #32
Nejen to. I záznam o rozdílném chování různých linii. Zatím to odpovídá. Singerky by měly i dřív a objemněji plodovat v závislostech na vzrůstajících teplotách.
01.03.2013, 10:23 PM
Příspěvek: #33
Tri dni po prvom prelete začína matka intenzívne klásť vajíčka. Vypočítal som podľa jednoduchej metódy Jozefa Bretschko produkciu položených vajíčok matkou v závislosti na priemernej maximálnej dennej teplote za prvú a tretiu dekádu mesiaca február. Priemer teplôt v mesiaci som rozdelil po dekádach. Na konci mesiaca som vypočítal približnú veľkosť plodového hniezda v úli Warre. Na jeden plást Warre počítam asi 4000 buniek.
Za február matka položila celkom 4052 vajíčok a to je plocha asi 1,01 plásta Warre. Minimálne položila matka denne 23 vajíčok a maximálne 193 vajíčok. V priemere položila vo februári 141 vajíčok denne. Keďže som použil pre výpočet dve metódy, tie čísla sú len orientačné, môžem však predpokladať, že sa približne zhodujú so skutočnosťou. Mám takú skúsenosť, že keď včelstvo začne v skorej jari plodovať, žiadna nepriazeň počasia ho v jeho raste nezastaví. Samozrejme musí primerane obsadať priestor úľa, mať dostatok zásob, peľu a vody.
Viac na mojom blogu http://nasapravda.blogspot.sk/2013/03/vy...-jari.html

Hlasování: Leoš Dvorský (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
02.03.2013, 07:08 PM
Příspěvek: #34
Zdravím přátelé, nevím, jestli dotaz patří zde, nicméně.....kdy nastane vhodná doba ke spojení včelstev? Je to možné už nyní, nebo až později? A pokud později, tak kdy? Včelstva už patrně začaly plodovat (soudě podle výskytu vody v podmetu). Díky.
02.03.2013, 07:45 PM
Příspěvek: #35
Zdravím přátelé, nevím, jestli dotaz patří zde, nicméně.....kdy nastane vhodná doba ke spojení včelstev? Je to možné už nyní, nebo až později? A pokud později, tak kdy? Včelstva už patrně začaly plodovat (soudě podle výskytu vody v podmetu). Díky.

Na jaře můžete spojovat kdykoliv, záleží na tom co sledujete. Škoda, že jste stav a cíl nepopsal více. Já osobně bych se spojováním nepospíchal a využil alespoň jeden plodový cyklus potenciál obou matek. Obecně platí, spojovat stejně zdravá včelstva.
Chystám se udělat pro začátečníky schéma ošetrování slabých včelstev a oddělků na jaře. Trpělivost, prosím. LD

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
03.03.2013, 08:16 PM
Příspěvek: #36
Stav je takový, že jsem na podzim zazimoval 4 slabší včelstva (moje chyba) plus jeden oddělek (ten prosperuje celkem dobře). Dvě včelstva mi padla na odtržení od zásob a zbylá dvě žijí, ale v nic moc síle. No a já je chci spojit, aby z nich co nejdříve bylo včelstvo v pokud možno co největší síle, které by bylo schopno využít jarní snůšku (u nás je celkem časně, včelstva jsou umístěna v nížině cca 250 m.n.m. a jaro u nás začíná přibližně ve stejnou dobu, jako na jižní Moravě) a potom udělat nějaké oddělky.

P.S. jinak moc děkuji za metodiku k rotaci NN u medné komory a mimo Vámi zmiňované metodiky k ošetřování slabých včelstev bych (jistě ne jen za sebe) poprosil o metodiku (schéma), jak rotovat (vyřazovat) nástavky ve smyslu pravidelné obměny díla. Děkuji předem
03.03.2013, 09:36 PM
Příspěvek: #37
[]
Stav je takový, že jsem na podzim zazimoval 4 slabší včelstva (moje chyba) plus jeden oddělek (ten prosperuje celkem dobře). Dvě včelstva mi padla na odtržení od zásob a zbylá dvě žijí, ale v nic moc síle. No a já je chci spojit, aby z nich co nejdříve bylo včelstvo v pokud možno co největší síle, které by bylo schopno využít jarní snůšku (u nás je celkem časně, včelstva jsou umístěna v nížině cca 250 m.n.m. a jaro u nás začíná přibližně ve stejnou dobu, jako na jižní Moravě) a potom udělat nějaké oddělky.

Nejprve bych rychle využíl nabídky MUDr. Uríka a nechal je vyšetřit na noemózu.
Pokud to bude OK, spojil bych co nejdříve, ale dal mezi ně mřížku, na ní papír, ten proděroval a tak je spojil. Po uričtou dobu tam budou 2 mtky a to jim prospěje.
Jinak ta úvaha je správná. Jedno silné včeltvo dá zpravidlavíce medu než 2 labá.
Můete ale postupovat i tak, že ta slalbá "zúžíte" jen na jeden nástavek. Dělám to tak, že na spodní nástavek dám folii, vpředu zase nedorazím jako při skladování souší a na něj dám ten se včelami. Takto ošetřovaný oddělek má lepší tepelný režim, což N.c. neprospívá a přitom pocit protoru, který se snaží zaplnit. Až budou včely i v části spodního nástavku, pak dát folii pryč a provéstpřípdně záměnu. Taková jednoduchá finta s folií.
Zdraví LD

04.03.2013, 09:55 AM
Příspěvek: #38
K dnešnému dňu podľa tabuľky nakladených 940 vajíčok. V marci by sa to mohlo rozbehnúť viac.
06.03.2013, 04:54 PM
Příspěvek: #39
Dnes je zde krásně, ale fouká vítr (Mladá Boleslav). Téměř všechny včely jsou po proletu. Jen jsem koukl do včelstva, které obsedá na černo 3NN. 6 dm2 plodu, 2/3 otevřeného. Zahlédl jsem i včely s pylem z lísek. U tohoto včelstva jsem i změřil veliost buněk. Je to jiná linie, než jsem zde již popisoval loni. Velikost buněk také 4,9 na volné stavbě z loňska. Blázen kdo kupuje mezistěny o menších rozměrech buněk. Tak to skutečně žádná vzácnost nebude. Jinak včely sedí stále jaksi na těsno, asi to s jarem zase tak horké nebude. LD

07.03.2013, 02:06 PM
Příspěvek: #40
Včera u nás 12,5° C, vítr se trochu uklidnil, tak se taky vyprášily. Větší aktivitu Singrovek oproti Vigorkám přestávám přičítat pouze linii, ale tomu, že Singrovkám svítí slunko na úl i z boku, tedy mají "tepleji". Bylo to teď krásně vidět - Vigorky vylezlé jen na přední stěně, Singrovky se slunily vpředu a z boku.

Nevím, jestli má valného významu do budoucna zapisovat do fenologie i počasí, ale zatím to dělám. Abych to nemusel stále vypisovat, udělal jsem si (v Leošově tabulce) vedle ještě tři úzké sloupečky, kde jen barevnou výplní značím jestli je slunečno/zataženo, déšť, vítr. To je jen jako tip pro ty, kteří rádi vybarvují okýnka. Wink
Hlasování: Leoš Dvorský (+1)
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)