Chutné vegetariánske recepty
|
15.06.2014, 09:31 AM
Příspěvek: #61
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Tú srvátku netreba vylievať do kanála. Treba ju ďalej ohrievať na miernom ohni. Keď začne srvátka pomaly vrieť, na povrch vypláva pena. Penu treba pozbierať do pohára. Troška srvátky medzi penou nevadí. Budete mať výbornú sladkú žinčicu. A na srvátke vychoval bača na salaši pár prasiatok.
|
|||
Hlasování: Miroslav Macek (+1), Rasťo 71 (+1), Debora (+1), Aleš Molčík (+1), renttip (+1) | |||
15.06.2014, 10:48 AM
Příspěvek: #62
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Sušenou syrovátku prodávají v obchodě jako doplněk stravy.
Protože jsem dnes vykopal na zahradě část česneku, tak se teď připravuji dělat česnekovou pastu. Česnek se oloupe, na masovém mlýnku pomele, na váhu česneku se přidá 10% soli, dobře promíchá, naplní do menších sklenic, zavíčkuje a to je vše. Skladujeme běžně při pokojové teplotě a vydrží do další sklizně. Pasta je dobrá věc, protože při vaření je česnek hned při ruce okamžitě k použití. |
|||
Hlasování: Rasťo 71 (+1), Milan Bencúr † (+1), Debora (+1) | |||
15.06.2014, 11:25 AM
Příspěvek: #63
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Jsem na tom podobně a zrovna spekuluji jak uchovat česnek přes zimu bez použití mrazničky a hlavně bez soli. Zkoušel někdo zalít medem? Vydrží?
|
|||
Hlasování: Debora (+1), Aleš Molčík (+1) | |||
15.06.2014, 12:04 PM
Příspěvek: #64
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
S medem nevím, asi bych měl obavu o zvýšení vody v medu a kvašení, ale známí česnekové plátky suší, potom mixuje a používá česnekový prášek na dochucování.
|
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
15.06.2014, 01:01 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 15.06.2014 01:26 PM od Debora.)
Příspěvek: #65
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
(15.06.2014 07:43 AM)Ladislav Kohout napsal(a): Těch 30 stupňů není překlep?pokud máš mléko od zdravých kraviček, která nebyla krmena siláží a jiným svinstvem, tak to stačí. Neznáš-li původ mléka, tedy krmení kravek, doporučeje se mléko mírně převařit. (15.06.2014 11:25 AM)Crha Karel napsal(a): Jsem na tom podobně a zrovna spekuluji jak uchovat česnek přes zimu bez použití mrazničky a hlavně bez soli. Zkoušel někdo zalít medem? Vydrží? Haribol Kájo, já zalévám oloupané stroužky česneku olivovým olejem, tak ti vydrří léta. Jen musí být povrch čistý, tedy před loupáním dobře umýt ruce, aby se na povrchu stroužků česneku neusadily bakterie. Navíc získáš perfektní česnekový olej do salátů, na špagety "alio olio e peperoncino". Já to v principu takhle dělám se všemi bylinkami, rosmarýn, šalvěj, levandule, oregano, ale i s citronovou, nebo pomerančovou kůrou a s houbičkama. Jinak jak píše Aleš, usušený česnek se dá vždy dobře spracovat. |
|||
Hlasování: Crha Karel (+1), Aleš Molčík (+1) | |||
15.06.2014, 01:51 PM
Příspěvek: #66
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty | |||
15.06.2014, 01:52 PM
Příspěvek: #67
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Myslím, že z prevareného mlieka sa syr nerobí. Viem, že keď sú kravy dojené strojom, tak ak sa do kanvy s čerstvo nadojeným mliekom, ktoré je ešte prirodzene teplé tých spomínaných najmenej 30°C, pridá syridlo, potom za pár minút je možné oddeliť syr od srvátky precedením.
|
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
15.06.2014, 02:22 PM
Příspěvek: #68
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Ve velkovýrobě se mléko převařuje na cca 75°C a potom se zchladí na těch 30°C a přidává chlorid vápenatý a syřidlo.... a ostatní podobně jako ve Vilémově. Jen ten kastrůlek mají větší.
|
|||
Hlasování: tondabh (+1), Milan Bencúr † (+1), Debora (+1) | |||
15.06.2014, 02:44 PM
Příspěvek: #69
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
Navrhuji, že do Brna na podzimní setkání by každý , kdo něco vyrábí, přivezl vzorek na ochutnání. Ušetříme za jídlo
![]() |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Rasťo 71 (+1), Crha Karel (+1), Aleš Molčík (+1), Milan Bencúr † (+1) Zobrazit vše | |||
15.06.2014, 04:18 PM
Příspěvek: #70
|
|||
|
|||
RE: Chutné vegetariánske recepty
(15.06.2014 01:51 PM)tondabh napsal(a):Sám jsem se přesvědčil, že pokud nedostanu mléko do varu nevznikne sýr (panýr) té tuhé konzistence jako z Vilémova.(15.06.2014 07:43 AM)Ladislav Kohout napsal(a): Těch 30 stupňů není překlep?Je vidět Ládíku že jsi pozorný čtenář u nás máš jedničku s hvězdičkou, Tonda a Vilémovčata. Možná je toho při nižších teplotách docíleno jinými typy sýřidel, ale při použití kefíru se mi sýr při dosažení pouhých 85° rozpadal, byť chuťově neztratil. Avšak syrovátka nebyla čirá, tedy mléko nebylo využito stoprocentně. |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)