Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Roj
20.05.2014, 04:09 PM
Příspěvek: #11
RE: Roj
Tak další roj, tentokrát 6,5kg netto. To už je pro mě pořádný včelí chuchvalec Smile

Hlasování: Jan Brunclík (+1), Debora (+1), tondabh (+1), Milan Bencúr † (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
20.05.2014, 04:52 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.05.2014 04:55 PM od tondabh.)
Příspěvek: #12
(20.05.2014 04:09 PM)Lucínek napsal(a):  Tak další roj, tentokrát 6,5kg netto. To už je pro mě pořádný včelí chuchvalec Smile

Haribol Stáníku, a vážil jsi ho, nebo je to jen odhad? Většinou se totiž rojí tak do 4 Kg, ale příroda je mocná čarodějka (když vidím tu velikost a porovnám to, tak přibližně velký roj který jsem vážil měl 3,5 Kg), v tom dobrém smyslu a pokud ta váha je tak velká udělej určitě kontrolu na kleštíka, měj se krásně rojově, Tonda.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
20.05.2014, 10:35 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.05.2014 10:36 PM od Aleš Molčík.)
Příspěvek: #13
Jednou jsem pozoroval vyrojení dvou včelstev téměř současně, ve vzduchu se tyto dva roje spojily a posadili se na větev jako jeden roj a pořádně velký. Nevážil jsem je a po osazení do úlu fungovaly jako jedno včelstvo. Kdybych neviděl ze kterých úlů vyletěli, tak bych ani netušil, že to jsou roje dva. Před lety v deštivém jaru, kdy se rojilo všechno a dost vysoko v korunách jsem viděl na větvi asi metr od sebe sedět dva roje, protože pršelo zdržely se několik dní a za tu dobu se shlukly v jeden dlouhý "rukáv" a po dešti odletěli. Taková spojení asi nejsou nic výjimečného a už jsem to také takhle jednou udělal s menšími roji, kdy jsem je přímo sesypal do jednoho rojáku a nechal do večera usadit na místě a bez problému se spojily. Určitě je lepší na rozvoj silný roj než několik malých.
Hlasování: schützmeister (+1), Miroslav Macek (+1), Milan Bencúr † (+1), Debora (+1)
20.05.2014, 11:18 PM
Příspěvek: #14
Ne, roj jsem regulérně vážil, protože jsem byl překvapen, že:
1. je ta bedna tak težká
2. se mi do toho rojáku skoro ani nevešly
Tak jsem to hodil na váhu s přesností na 10dkg a výsledek byl 8,5kg brutto, po vysypání převážen obsah rojáku bez včel a 2,1kg. Takže roj měl 6,4kg a ještě tam samozřejmě něco málo zůstalo, co se nestihlo natáhnout do rojáčku před odjezdem. Taky mi to (mile) překvapilo, že je to tak velké.
No ten dnešní (další !) roj jsem zase už nevážil, byl o poznání menší a odhadem to mohlo být tak kolem 2,5kg včel. Takže dneska večer osazen i první šestiúhelníkový japonec Big Grin

Hlasování: Crha Karel (+1), Aleš Molčík (+1), Debora (+1), Miroslav Mareš (+1)
20.05.2014, 11:29 PM
Příspěvek: #15
(20.05.2014 11:18 PM)Lucínek napsal(a):  Ne, roj jsem regulérně vážil, protože jsem byl překvapen, že:
1. je ta bedna tak težká
2. se mi do toho rojáku skoro ani nevešly
Tak jsem to hodil na váhu s přesností na 10dkg a výsledek byl 8,5kg brutto, po vysypání převážen obsah rojáku bez včel a 2,1kg. Takže roj měl 6,4kg a ještě tam samozřejmě něco málo zůstalo, co se nestihlo natáhnout do rojáčku před odjezdem. Taky mi to (mile) překvapilo, že je to tak velké.
No ten dnešní (další !) roj jsem zase už nevážil, byl o poznání menší a odhadem to mohlo být tak kolem 2,5kg včel. Takže dneska večer osazen i první šestiúhelníkový japonec Big Grin

Výborně jen jsem chtěl vědět, zda jsi ho vážil, bude to nejspíš případ jak popisuje Aleš, že se spojí dva roje a nebo ten roj nasákne při rojení velké množství sousedek, je to pěkný úlovek a to Ti ze srdce přeji, tak ať se jim daří i v japonci, ať Ti dělají radost i sladkost, měj se krásně rojově, Tonda.
Hlasování: Debora (+1)
22.05.2014, 08:19 AM
Příspěvek: #16
Tak nelíbilo se jim tam. Předevčírem jsem dal ten cca 2,5kg roj do japonce a včera tam bylo asi 10 včel.
Ale protože jsem přinesl hned další, tak ještě včera osazen japonec znovu. Jsem zvědavý, jak se jim bude dařit teď nebo jestli zase "vezmou roha".
Včerejší úlovky:

22.05.2014, 08:44 AM
Příspěvek: #17
(22.05.2014 08:19 AM)Lucínek napsal(a):  Tak nelíbilo se jim tam. Předevčírem jsem dal ten cca 2,5kg roj do japonce a včera tam bylo asi 10 včel.
Ale protože jsem přinesl hned další, tak ještě včera osazen japonec znovu. Jsem zvědavý, jak se jim bude dařit teď nebo jestli zase "vezmou roha".
Včerejší úlovky:

Stačí jim nahoru na mřížku připevnit pár buněk otevřeného plodu, totéž u smetence.
PaK "ROHA" nevezmou. LD

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
22.05.2014, 08:45 AM
Příspěvek: #18
OK, díky za námět. No uvidím, snad ty, co tam jsou teď, během dne neprchnou a příště to tak zkusím.
22.05.2014, 10:23 AM
Příspěvek: #19
Ještě se zeptám - otevřeným plodem je myšlen jakkoli zakladený plást, nebo už tam musí být dostatečně velcí "červíci"? A zavíčkované larvy už jsou v příliš pokročilém stadiu vývoje?
23.05.2014, 04:20 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.05.2014 04:22 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #20
(22.05.2014 10:23 AM)Lucínek napsal(a):  Ještě se zeptám - otevřeným plodem je myšlen jakkoli zakladený plást, nebo už tam musí být dostatečně velcí "červíci"? A zavíčkované larvy už jsou v příliš pokročilém stadiu vývoje?
Úplně jedno, většinou i stačí plást jako takový.

(22.05.2014 08:19 AM)Lucínek napsal(a):  Tak nelíbilo se jim tam. Předevčírem jsem dal ten cca 2,5kg roj do japonce a včera tam bylo asi 10 včel.
Hele a nebyli to náhodou ty samý ? To se stane, když nechytneš matku.
Hlasování: tondabh (+1)
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)