Japonský úl
|
14.01.2014, 09:01 PM
Příspěvek: #111
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
V Norsku používají štípaný smrkový šindel tlouštky asi cca 7 mm,který je položen ve třech vrstvách a podle místních horalu má životnost od 50 do 60 let,bez jakékoliv povrchové úpravy. Před rokem jsem hovořil s jedním z výrobců který má přes 80let a stále vyrábí šindelovou smrkovou krytinu kterou neštípe,ale předem si špalíky uvaří v kotli,které jsou ponořeny z jedné třetiny ve vodě z čelní strany špalíku, a pak je váhou vlastního těla loupe pořízem od středu kus za kusem,které dále už nijak nezpracovává. Vařením dřeva si takto ušetří mnoho energie,kterou by musel použít k loupaní šindele za sucha.Jinak je to obdivuhodný výkon na ty léta.
|
|||
Hlasování: Jan Hucko (+1), Miroslav Macek (+1), Leoš Dvorský (+1), Aleš Molčík (+1), tondabh (+1) Zobrazit vše | |||
14.01.2014, 09:54 PM
Příspěvek: #112
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
(14.01.2014 09:01 PM)Petr jezowicz napsal(a): V Norsku používají štípaný smrkový šindel tlouštky asi cca 7 mm. Před rokem jsem hovořil s jedním z výrobců který má přes 80let a stále vyrábí šindelovou smrkovou krytinu kterou neštípe,ale předem si špalíky uvaří v kotli,které jsou ponořeny z jedné třetiny ve vodě z čelní strany špalíku, a pak je váhou vlastního těla loupe pořízem od středu kus za kusem,Docela zajímavý, to jsem nikdy neslyšel, ale makačka to bude asi větší, než to štípat, ne ? Trvanlivost je ale v Norsku jiná - jednak severský smrk je něco o dost jiného, než tady, a jednak tam houby rostou daleko kratší dobu - je tam poněkud lepší zima. Takže to není možné úplně porovnávat. |
|||
Hlasování: Jan Hucko (+1), Petr Jezowicz (+1), Miroslav Macek (+1), Leoš Dvorský (+1) | |||
15.01.2014, 08:15 AM
Příspěvek: #113
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
Vy máte k tomu dřevu hodně blízko, zkuste to třeba vyzkoušet, nebyla by to pro ostatní marná zkušenost. LD
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
15.01.2014, 04:10 PM
Příspěvek: #114
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
jo, a za dvacet let tu můžeš prezentovat rezultát
![]() |
|||
Hlasování: Jan Hucko (+1), schützmeister (+1) | |||
15.01.2014, 08:04 PM
Příspěvek: #115
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
Dřevěná stříška ta už ověřená nejspíš bude, co tak procházím zahraniční weby, tak v naprosté většině vidím hlavně dřevěné jednoduché stříšky. Nahoblované desky frézované na pero/drážku a svlakem vpředu a vzadu spojené hřebíky nebo vruty. Nic víc, žádné oplechování.
To co je v příloze takhle vypadá klasický jednoduchý úl, podstavec, nízké dno, nástavky, možná mřížka, vnitřní víko a venkovní víko. To vnitřní víko jsem také kdysi používal místo folie, ale měl jsem je nadělané ze sololitu, tak se používáním a časem rozpadly. |
|||
15.01.2014, 09:04 PM
Příspěvek: #116
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
(14.01.2014 09:54 PM)schützmeister napsal(a):(14.01.2014 09:01 PM)Petr jezowicz napsal(a): V Norsku používají štípaný smrkový šindel tlouštky asi cca 7 mm. Před rokem jsem hovořil s jedním z výrobců který má přes 80let a stále vyrábí šindelovou smrkovou krytinu kterou neštípe,ale předem si špalíky uvaří v kotli,které jsou ponořeny z jedné třetiny ve vodě z čelní strany špalíku, a pak je váhou vlastního těla loupe pořízem od středu kus za kusem,Docela zajímavý, to jsem nikdy neslyšel, ale makačka to bude asi větší, než to štípat, ne ? Povídal jsem si s tím horalem asi 40 minut,a po tu dobu loupal neustále šindel bez jakékoliv pauzy a pohledu na mě,což na mě velice zapůsobilo vzhledem k jeho věku a hustoty dřeva,které loupal. Podle jeho slov to je o technice loupání kterou má jak jsem viděl naprosto dokonalou. |
|||
Hlasování: Debora (+1), schützmeister (+1), Leoš Dvorský (+1), Miroslav Macek (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
15.01.2014, 10:58 PM
Příspěvek: #117
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
(15.01.2014 09:04 PM)Petr jezowicz napsal(a): Povídal jsem si s tím horalem asi 40 minut,a po tu dobu loupal neustále šindel bez jakékoliv pauzy a pohledu na mě,což na mě velice zapůsobilo vzhledem k jeho věku a hustoty dřeva,které loupal. Podle jeho slov to je o technice loupání kterou má jak jsem viděl naprosto dokonalou. A nejaké foto by sa nenašlo? Nie celkom som porozumel tomu ako a čím to štiepa. Zázrivá , 650m |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Leoš Dvorský (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
17.01.2014, 09:06 AM
Příspěvek: #118
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
Fotky sem hodím,ale až za pár dnů,dělal je známý a ten bydlí na ostrově a vzhledem k denní nadílce sněhu budu muset počkat až se počasí trošku ustálí.
|
|||
Hlasování: Debora (+1), Jan Hucko (+1), tondabh (+1), Milan Bencúr † (+1), Miroslav Macek (+1) | |||
18.01.2014, 05:04 PM
Příspěvek: #119
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
(12.01.2014 02:41 PM)Jan Hucko napsal(a): Ahoj Deboro, Haribol Honzíku, v posledních dnech komunikuji s Evženem Babíkem ohledně drátů uvnitř nástavků a Evžen měl výborný nápad, vyvrtat v nástavku díru hlubokou cca 10 mm a do ní vložit proutek či jakékoliv dřívko, dříve byl v košnici používán jak psal Evžen šípkový proutek, takže když se trochu prohne, tak se dá jednoduše vložit do dírek na boku. U mne má toto Evženovo řešení 100 bodou a ještě mne po pár dnech meditace nad touto věcí ťuklo, že by se mohla na boku vyfrézovat drážka a po odříznutí plástů kolem dokola, by se obsah dal vysunout celý z nástavku ven i s proutky, ale bude nutné to odzkoušet ještě v praxi. Mějte se všichni krásně včeličkově, Tonda. |
|||
Hlasování: DuV (+1), Bělovous (+1), Debora (+1), Miroslav Macek (+1), Milan Bencúr † (+1) Zobrazit vše | |||
18.01.2014, 07:40 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 18.01.2014 07:42 PM od yaw.)
Příspěvek: #120
|
|||
|
|||
RE: Japonský úl
Proč hledáte u drátů nové řešení, v čem vidíte problém u klasického provedení viz : |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)